— Alt skal betales en gang og det å leve på kreditt, er å leve på forskudd. Det er et åpenbart samfunnsproblem at så mange bruker penger de ikke har, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Grytten mener at dette viser hva som skjer når de gamle verdiene forsvinner ut og grådighetskulturen overtar i samfunnet.

— Det gamle er ofte fullt av visdom, men det at det er gammelt gjør at mange ikke vil ha det. Fornuften om at du ikke skal bruke mer enn du har, er forsvunnet, sier Grytten.

— Det er den enkelte som har ansvar for sin private økonomi. Men de som låner ut pengene må også ta ansvar her. Det er ikke alle som vet at forbruksgjeld er dyrt og man ofte må betale dobbel pris for et produkt man kjøper på kreditt. Det forplikter dem som gir lån, sier Grytten.

Han mener at både låneinstitusjonene og låntakerne må være mer forsiktige. Kanskje burde de unge ha lært mer om forvaltning og økonomi hjemme?

— Det er lett å si at alt må inn i skolen, men dette er et delt ansvar, sier Grytten.

Han peker på at dette er et historisk mønster. Mange tar opp store forbrukslån i gode tider og så kommer smellen. Det viser at hver generasjon må lære av sine egne erfaringer, sier Grytten.