• Jeg mener skoletannlegen har gjort hærverk på tennene mine, sier Richard Riim. Da han var 12 år, la skoletannlegen 24 fyllinger i munnen hans.

ARNE LUTRO

— Det ser ut som sølvgruvene i Kongsberg inni her. Fyllingene mine har vært lappet på kontinuerlig. Jeg mener skoletannlegen har gjort hærverk på tennene mine, sier Richard Riim.

Detter ut i stykker

Da han var elev ved Krohnengen skole, boret skoletannlegen hull i alle fortennene og hjørnetennene hans på slutten av 60-tallet. En halvmåne i kanten på hver fortann, som etterpå ble fylt med amalgam.

— Før han la amalgam, holdt han opp et speil for meg og sa at slik går det når du spiser for mye sukkertøy. Jeg så ut som en sveitserost, sier Richard.

I sitt voksne liv går hele Richards tannlegebudsjett til å lappe på fyllingene lagt av skoletannlegen. Jekslene er i dag bare fyllinger og tennene detter ut i stykker og deler.

- Fant ingen hull

— Jeg har ikke så mye plager i dag, annet enn alle behandlingene. Men det er jo det rent estetiske. Men når man er 44 år, står det jo i stil til resten, ler Richard.

For noen år siden møtte Richard en klassevenninne som gikk til den samme tannlegen. Hun fikk beskjed om at hun hadde 32 hull. Da foreldrene hennes fikk høre dette, sendte de datteren til familietannlegen. Han fant ikke ett eneste hull, forteller Richard.

— Jeg er ikke på jakt etter en stor erstatning. Men dersom journalene mine viser at tannlegen drev hærverk, synes jeg det er rimelig med en form for erstatning.

Fyllingsgenerasjonen

Fylkestannlege Inge Bruvik i Hordaland sier det kan være vanskelig å dokumentere feilbehandling så langt tilbake. Man trenger de gamle tannlegejournalene og disse er man bare pliktig til å oppbevare i 10 år.

— Jeg kjenner ikke saken til Riim i detalj. Han er nok ikke alene om å ha opplevd dette. I tannlegekretser kaller vi generasjonene født frem til 1970-tallet for fyllingsgenerasjonen, sier Bruvik.

Vanlig tannlegebehandling var tidligere å legge store fyllinger for å hindre at nye hull kom i kantene på fyllingen.

— Dette var anerkjent på den tiden. I dag ville det vært feilbehandling.

Mennesker født etter krigen opplever i dag at fyllinger og emalje knekker. Tidligere var løsningen å trekke tennene og sette inn proteser. I dag behandles skadene. Behovet for operasjoner er stort.

Fluor-revolusjonen

På 70-tallet revolusjonerte fluor tannhelsen. Personer født siden den gang har ifølge Bruvik langt færre hull og fyllinger. Men det vil nok ikke ta levebrødet fra fremtidige tannleger.

— Yngre mennesker er mer opptatt av det estetiske. Derfor vil nok ikke behovet for tannleger bli mindre selv etter at fyllingsgenerasjonen er borte, sier Bruvik.

— Hva kan 40-50 åringer gjøre for å forebygge store tannlegeregninger?

— Det er viktig å unngå nye hull. Sørg for god munnhygiene, puss tennene med fluortannkrem og reparer skadene når de oppstår.

«FOR MYE SUKKERTØY»: - Før skoletannlegen la amalgam i tennene mine, holdt han opp et speil for meg og sa at slik går det når du spiser for mye sukkertøy. Jeg så ut som en sveitserost, sier Richard Riim. Han mener skoletannlegen ødela tennene hans.

FOTO: TVHORDALAND