Onsdag28. august i fjor, samme dag som Anja Weløy Aarseth forsvant under en joggeturpå Aksla, var Solvoll og konen på tur i samme området.

Minutterfør klokken 19 denne kvelden går det turglade ekteparet mot Fjellstua på byfjellet. Uten åvite noe da, går de ned bakken mot åstedet for drapet på Anja.

— Skjønte noe var galt

Mennoe legger de merke til: En ung mann som absolutt ikke virket som noen turgåer, kommermot dem.

Han prøvde å skjuleansiktet sitt

Jostein Solvoll om mannen på Aksla

-Jeg husker jeg tenkte: «Hva er det han der har kledd seg ut for?», sierSolvoll.

Hansluttet som politimann for åtte år siden, etter 37 års virke, og forklarer atpolitiblikket er noe man ikke legger fra seg selv om man blir pensjonist.

65-åringen har også jobbet som drapsetterforsker, blant annet på Espås-saken iGeiranger.-Jeg skjønte at noe var galt. I ettertid skjønte jeg at det var drapsmannen jeghadde møtt, sier han.

Solvollforteller at mannen de møtte — eller «ungdommen», som han kaller ham - hadde påseg en stor, svart jakke, caps, og med hette over capsen. Han har anslått mannen til å være mellom 20 og 25 år.

-Jeg skjønte at noe var galt, selv om jeg ikke visste hva. Han prøvde å skjuleansiktet sitt. Jeg bestemte meg for å se nærmere på ham, men fikk bare settlitt av nesen og kinnet på høyre side. Han var veldig hvit i ansiktet,forteller Solvoll.

Virket redd

Damannen var gått forbi, snudde den pensjonerte politimannen seg etter ham.

Hva hadde skjedd om vi hadde gått litttidligere på tur den dagen

Jostein Solvoll

-Hva er denne mannen redd for, husker jeg at jeg sa til konen min.

Fordibåde Solvoll og konen brukte såkalte treningsapper på turen, har han sikreholdepunkter for hva klokken var da mannen passerte dem.

Han sier det må havært klokken 18.59 eller nøyaktig klokken 19 denne onsdagen. I tiltalen mot Steven Dan Danielsen er tidspunktet for drapet satt til mellom klokken 18.40 og 19.00 samme dag.

Kontaktet politiet to ganger

Da savnetmeldingen om Anja kom torsdag 29. august i fjor, skjønte Solvoll at han hadde interessante observasjoner å bidra med.

Han ga et telefonavhør til politiet fredag. Lørdag ble han med på letingenetter den savnede høgskolestudenten, som frivillig. Et av områdene han lette i,ligger bare 100 meter fra åstedet i luftlinje.

Dennelørdagen blir også Anja funnet drept. Igjen tar Solvoll kontakt med politiet,blant annet fordi han mener at noen av tidspunktene som politiet opererte med isavnetsaken måtte være feil.

-Jeg leste på nettet om hvor drapsåstedet var. Det var bare 15-20 meter fra dervi møtte denne mannen. Jeg skjønte at det sannsynligvis var drapsmannen jeghadde sett, og at politiet tok feil med tanke på en del sentrale tidspunkter.

Trist og maktesløs

Solvollvitnet under drapssakens andre dag i retten i dag. Han beskriver det som tøft åse tiltalte i retten. Etter drapet gikk det flere måneder før han og konen gikktur på Aksla igjen.

-Jeg føler en tristhet og maktesløshet. Hva hadde skjedd om vi hadde gått litttidligere på tur den dagen? Da kunne vi kanskje forstyrret ham slik at han ikkehadde fått anledning til å ta livet av henne. Det er noe jeg har tenkt mye på,sier Solvoll.

FUNNSTEDET: Kripos på plass på drapsstedet på Aksla i august i fjor. Like oppi bakken, på vei mot Fjellstua, møtte Solvoll og konen den mistenkelige mannen drapsdagen. Fjellstua ligger til høyre langs stien. ARKIVFOTO: ØYSTEIN TORHEIM