— Det er skøytebane her! Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke kan bruke grus i stedet. Saltet gjør at snøen smelter, men så fryser det på igjen, sier Janita K. Flo (22), som studerer til mastergrad i kjemi.

Sammen med venninnen Kristine Ness (21) stavrer hun seg ned en av Bergens mest fryktede bakker på denne årstiden. Under sørpelaget lurer issvullene, klare til å rappe fotfestet fra den som ikke følger med.

Selv om Flo må gripe til rekkverket for ikke å falle, anser venninnene Nikolaikirkeallmenningen som forserbar i dag.

— Tidligere i uken var det bare å gi opp. Da gikk jeg rundt i stedet, sier Flo.

Gir potetrøbbel

Tirsdag formiddag faller snøfnuggene tett på bakken, hvor saltet venter på å tvinge dem om til vann.

— Saltet er ikke bra for potene til hunden min heller, sier Ness som er sent ute til eksamen på grunn av føret.

Men hva er egentlig den beste medisin mot glatten – salt, singel eller sand? Diskusjonen er like opphetet (eller nedfrossen) hver vinter, og deler seg vanligvis i to leire: Å salte eller ikke salte.

- Mindre gris

— Nå er det glatt, men om en halv time kommer det til å være helt bart her. Det er salt som gjelder, sier vedlikeholdssjef Henrik Gjesdal ved Thon Hotel Rosenkrantz.

Vi finner ham med saltbøtten i hånden i gaten nedenfor Korskirkeallmenningen. Helgen brukte han på å hakke is utenfor hotellet, en skikkelig drittjobb sier han selv. Nå kjører han på med grovsalt for å holde vinteren i sjakk.

— Strør jeg med sand og grus, drar gjestene det med seg inn på hotellet. Det blir mindre gris med salt, sier han.

Sleipe heller

I saltleiren finner vi også Bergen Bydrift, som eies av kommunen. De har ansvaret for at store deler av sentrum skal være farbart for fotgjengere.

Oppgaven løses med brøyting og MG-kombi, et saltprodukt som ikke skal ødelegge fugene mellom hellene i byen, og som skal være effektivt ned til 25 minusgrader.

— Det har samme virkning som vanlig salt, men er mye bedre for miljøet, sier Anders Vatle, senioringeniør i samferdselsetaten til Bergen kommune.

- Skulle ikke vært lov

Men som vanlig salt, gir MG-kombi kombinert med snø og kulde den sleipe overflaten og melete snøen som bergenserne kjemper mot for å holde seg på beina. Lett å unngå, mener Einar Sletten, pensjonert professor emeritus i fysikalsk kjemi.

— Det skulle ikke vært lov å salte på dette føret. De burde heller bruke god, gammeldags sand slik som på Østlandet, sier han.

FULL KONSENTRASJON: Tirsdag gikk det med et nødskrik å komme seg ned Nikolaikirkeallmenningen. Tidligere i uken måtte Janita K. Flo (22, t. venstre) bare gi opp og gå rundt. Godt hun har venninnen Kristine Ness (21) å holde seg fast i.
ØRJAN DEISZ

Mens Stavanger har lik praksis som i Bergen, kjører de en annen linje i Oslo. Der bruker de vanligvis singel, og sand i spesielt glatte perioder.

— Hvis det er helt krise, tyr vi til litt saltløsning i bratte partier, sier Odd Olav Bratteberg, seniorrådgiver i Bymiljøetetaten i Oslo kommune.

— Men det kan gå hele vintere uten at vi bruker det, legger han til.

I Tromsø har de ikke brukt salt på fortauene siden kommunestyret forbød det i 1995.

- Dyrt, men best

— Jo da, hvis det er ønskelig med vinterføre er jeg enig i at singel fungerer, sier Anders Vatle i samferdselsetaten i Bergen kommune.

— Men på Østlandet har de stabile vinterforhold i motsetning til oss. Vi kan ha noen dager med snø og vinter, så går det over til mildvær. Når vi bruker salt, forhindrer vi at snøsålen legger seg. Og når mildværet kommer igjen, får vi bar vei på ganske kort tid, sier han.

Vatle sier pris ikke avgjør hva de bruker for at folk skal holde seg på beina når det er glatt.

— Salt er mye dyrere enn singel. Målet er jo at folk ikke skal falle og slå seg, og da mener vi salt er det beste. Det er dyrt å salte, men effekten er bedre, sier Vatle.

STRØJOBB: - Om en halv time er all snøen vekke, sier vedlikeholdssjef Henrik Gjesdal ved Thon Hotell Ronsenkrantz. Han brukte helgen på å hakke is. Dermed er det bare litt grovsalt som skal til for å fjerne det lille snøfallet tirsdag.
ØRJAN DEISZ
FØRE VAR: Om denne kvinnen har skiene sine liggende et sted i nærheten, vites ikke. Isdekket ser hun uansett ut til å takle med glans.
ØRJAN DEISZ