Det har vært et voldsomt engasjement blant bergenserne etter at pepperkakebyen ble knust natt til søndag. Det er nærmere 500 innlegg på bt.no om saken, og Facebook-gruppen nærmer seg 15.000 medlemmer.

— Håper Oslo lærer

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) innrømmer at han er litt misunnelig på samholdet bergenserne har vist etter at pepperkakebyen ble rasert.

— Jeg håper og tror at vi stadig lærer litt av det samholdet man har i Bergen, sier Stang.

— Hvorfor tror du engasjementet er så stort?

— Når man tukler med barnas glede, da gjør det noe med oss. Jeg synes ikke bergenserne overreagerer. Det kommer noe godt ut av det meste, og jeg opplever at Bergen gjennom dette har fått et samhold og en lyst til å rydde opp som kan være ganske verdifullt i et samfunn, tror Stang.

— Hjernedøde folk

Tromsø-ordfører Arild Hausberg (Ap) mener den sterke reaksjonen i Bergen er helt riktig. Han har lite til overs for de som har gjort dette.- Pepperkakebyen er en del av veldig mange barns juleforberedelser. Det er en stor følelsesmessig sak. Når det blir så uforståelig maltraktert av noen hjernedøde folk, tydeligvis, så trør du på følelsene til folk. Man kan sette seg inn i barnas oppfatning, og reagerer med avmakt og sinne, sier Hausberg.

Ordføreren mener det er umulig å overreagere når det er barn involvert.

— I vår travle hverdag skal vi ta vare på tradisjoner som binder foreldre og barn sammen. Når dette tråkkes på, må vi reagere, sier Arild Hausberg.

- Dusør er litt drøyt

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap), mener det er sunt at bergenserne reagerer som de gjør.

— Jeg skjønner at dette går på julefølelsen løs. Vi har det sånn i Trondheim også, men her handler det om Torget. Hvis ikke juletreet på Torget er pent nok, blir det opprør i byen, sier hun.

Også hun opplever at juleforberedelsene i sentrum «betyr veldig mye for veldig mange». Ordføreren forteller at åpningsseremonien når julegranen i Trondheim har de samme deltakerne og det samme opplegget hvert eneste år.

— Men en dusør på 100.000 kroner høres litt drøyt ut, legger hun til.

— Fullstendig respektløst

Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland (H) synes det er godt at folk i Bergen reagerer. Ellers ville man gitt et signal om at slikt tolereres, mener han.

— Jeg synes det som skjedde i Bergen i helgen er fullstendig respektløst, sier han.

Han skjønner ikke at noen kan ødelegge noe som barn og voksne har laget sammen.

— Jeg synes det er sunt å si fra om at dette ikke aksepteres - sånn skal en ikke oppføre seg, sier Sevland.

— Den simpleste form for hærverk

Ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen (H), er opprørt over at noen «på pur djevelskap» ødelegger en god sak.Han skjønner reaksjonen til bergenserne veldig godt.

— Det er den simpleste form for hærverk jeg har opplevd. Så at det kan falle litt sterke ord og harde uttrykk, kan jeg skjønne, sier han.

Han tror ikke krav om gapestokk er ment bokstavelig.

— Jeg tror heller det er et uttrykk for hva folk mener om dette. Bergenserne har ofte min sympati, og det har de nå også, sier han.