Værgudene innledet det nye året på sitt mest usjarmerende vis: Piskende regn torpederte vinteridyllen og noen små varmegrader gjorde at et tykt islag la seg på en rekke veier.

— Dersom folk ikke har noe spesielt viktig de må gjøre, bør de holde seg hjemme. Slik prognosene er nå, kan det bli såpeglatt en stund. Da må du ha skikkelige sko skal du ut å gå. Skal du kjøre, holder det ikke med fem år gamle piggdekk. Der jeg bor - i Kjøkkelvik - må jeg bruke kjettinger, sier Rune Jenssen - informasjonsleder for kommunenes tekniske tjenester.

Værmeldingen for dagene fremover tyder på at den speilblanke isen enkelte steder kan bli liggende til over helgen.

— Onsdag kommer trolig temperaturen til å falle under null grader og det vil fryse igjen. Ifølge prognosene kommer gradestokken til å svinge mellom pluss og minus helt frem til 8. januar. Så holkeføret kan bli liggende en god stund, sier meteorologfullmektig Eldar Gacanica ved Værvarslingen for Vestlandet.

«Polerer snøen»

Bergens Tidende besøkte tirsdag Vestre Hopsvegen, hvor holkeføret gjorde livet surt for dem som ville utenfor stuedøren. Egil Hop er en av mange i nabolaget som har lite fint å si om kommunens brøyting denne vinteren.

— Dette holder ikke. Jeg har bodd på Hop i 50 år, og årets brøyting er noe av det verste jeg har vært borti. Det er helt livsfarlig å ferdes i gaten. Sånt er det mange andre steder i Bergen også, sier 54-åringen.

Hop er spesielt oppgitt over at en kommune som vil at bilistene skal kjøre piggfritt, ikke legger forholdene bedre til rette for nettopp det.

— For meg personlig er det ikke noe problem. Jeg har firehjulstrekk og kjettinger. Men jeg nekter å tro at det er samfunnsøkonomisk gunstig at alle skal ha tilsvarende utstyr, sier han. Og legger til:

— Kommunen brøyter for seint og med for puslete utstyr. Brøytebilene polerer snøen, de fjerner den ikke.

Skjønner ikke kritikken

Informasjonsleder Jenssen er ikke særlig lydhør for brøytekritikken.

— Hva skulle vi ha gjort annerledes, da? Det er bare å titte ut vinduet. Vestlendinger må tåle at ekstremt vær gjør det vanskelig å ferdes på veiene et par dager i året. Sånn er livet, sier han.

Kommunen brukte i 2001 noe i underkant av 20 millioner kroner på brøyting, strøing og salting.

— Like før jul fikk jeg beskjed om at vi hadde brukt for mange penger på å gjøre vinterveiene i stand. Så kom vinteren. Nå kan vi kan ikke gjøre annet enn å salte og strø. Vi gjør vårt beste, forklarer Jenssen.

Han ber bergenserne om forståelse.

— Nyttårsaften var det et par minusgrader da jeg hentet gjestene våre. Klokken tre på natten var det plutselig tre plussgrader. Når snøen ligger tykt, får en ekstreme værforhold. Jeg tror vi må tilbake til julen 1986 for å finne liknende føreproblemer.

BAMBI PÅ ISEN: Egil Hop har store problemer med å holde seg stående på den speilblanke isen. – Kommunen må skjerpe brøytingen og strøingen, krever han.
FOTO: HELGE SUNDE