– Overstadig fulle kunder, det tillater jeg ikke, altså. Da forteller jeg dem at de har kommet til feil plass. Når de er så fulle, bruker de fleste å akseptere dette uten videre, sier bartender Gro Anita Mikkelsen. Hun driver Aquabar ved Torget, et av områdene med størst utestedtetthet i Bergen.

Hennes kollega på Rick's, barsjef Thorleif Hønsi, er sikker på at overskjenking skjer hver dag på byens etablissementer.

– Det er alltid noen som får som ikke burde. Hadde jeg vært skjenkekontrollør, kunne jeg fått stengt mange plasser på kort tid, sier Hønsi.

Egne kontroller

Også Rick's har hatt problemer, senest med en sak nå i sommer. Kommunens skjenkekontrollør mente en kunde ikke burde fått servering. Bartenderen vurderte ham ikke til å være full.

– Kontrollene er blitt langt strengere i løpet av årene. Og det har blitt langt flere fulle folk, sier Hønsi.

Rick's betaler et eksternt firma for å gå egne runder som skjenkekontrollører i helgene. Skjer det brudd, blir det meldt til både bartender, dørvakt og Hønsi selv.

– Hvordan bedømmer du når folk er for fulle?

– Grensen går når de gjentatte ganger ikke forstår hva du sier. Flakkende øyne eller ukontrollerte armbevegelser røper mange, sier Hønsi.

Koking gir øl

Bak disken på Aquabar en lørdag kveld vasker bartender Mikkelsen mynteblader til nylig bestilte mojitos.

– Min oppfatning er at overskjenking ikke er noe særlig problem. Jeg ser alle inn i øynene for å være sikker på at de ikke er for fulle til å få servering, sier Mikkelsen.

– Men det er klart, om det koker og noen bare viser en finger for å få øl, får de den nok.

Larsen, Bjørn Erik
Larsen, Bjørn Erik