Det skulle bli byens prestisjegate, da Olav Kyrres gate ble pusset opp for 20 millioner på tidlig 90-tallet.

Ansvarlig for å utsmykke fortausbelegget på den kilometerlange strekningen var keramikkunstner Elina Brandt-Hansen. Hun designet et mønster med rundt 10.000 små steinheller av granitt og skifer.

Nå mener hun at gaten har forfalt totalt, og at kunstverket hennes er ødelagt.

— Gaten fremstår nå som forfallen. Jeg kjenner ikke igjen store deler av den, sier hun.

- Hærverk

Da Bergens Tidende skrev om Brandt-Hansens kunstverk i 1993, fortalte hun at hun trodde det var fleip da hun først fikk forespørselen om å utsmykke 3000 kvadratmeter.

Mønsteret tok seks måneder å designe, og skulle gi fotgjengerne et bestemt inntrykk og opplevelse. Det består av rytmelinjer med pauser og mer kompliserte ornamenter, men etter som årene har gått, har flere steinheller løsnet.

— Fliser som har løsnet er blitt erstattet med asfalt, det er det jeg reagerer på. Det koster så lite å få på plass igjen de små flisene, men nå blir mønsteret forstyrret, sier kunstneren.

Hun forteller at hver sten er plassert med omhu og omtanke.

— Det er på en måte ikke lenger mitt verk, når det er trykket så mye asfalt mellom. Det er nesten hærverk.

Ikke stolt av gaten

Brandt-Hansen feiret i fjor 20-års jubileum som kunstner, og holder til vanlig til i keramikkverkstedet sitt i Klokkarvik. Gaten hun designet i 1993 har hun nesten forsøkt å glemme.

— Jeg skjemmes over den. Jeg ser ikke ned når jeg går på min egen gate, og det er ikke noe jeg med stolthet viser til venner og kjente som er på besøk i byen, sier hun.

Den siste som har gått løs på det gjennomtenkte mønsteret er Skyss, som i høst begynte arbeidet med å sette opp nye billettautomater og informasjonstavler på fortauet. Men det syntes ikke kunstneren gjør noe.

— Et fortau er jo et bruksareal, så at det kommer fremmedelementer inn i min utsmykning i løpet av 18 år synes jeg er naturlig i et bybilde, selv om det er synd.

— Dersom gaten hadde vært holdt ved like, da ville jeg ha reagert. Nå er det så mye som skjedd med den gaten at jeg har nesten gitt litt blaffen. Hvis den forfaller enda mer nå, må den jo snart røskes opp igjen.

Rustes opp i 2011

Det er Statens vegvesen som har ansvar for vedlikeholdet av Olav Kyrres gate.

Seksjonsleder Arild Hegrenæs sier det ikke har vært med vilje at det tusen meter lange kunstverket ikke er blitt bedre ivaretatt.

— Jeg mener vi har tatt rimelig hensyn, men har nok ikke hatt noe spesielt fokus på det, sier han.

I løpet av 2011 er det satt av to millioner for at gaten skal bli ny. Både fortau og kjørebane skal opprustes.

— Vi kan ikke garantere at mosaikken blir uberørt under opprustingen, fokuset er på en brukervennlig gate.

- Er du enig i at gaten forfaller?

— Jeg er enig i at gaten trenger en opprusting, det er det som gjør at vi har satt av penger til det. Den vil fremstå minst like fin som den har vært.

Hva synes du om standarden på gater og fortau i Bergen? Si din mening i feltet under!