Kjetil Brattelien, som jobber med Norges Geotekniske Institutt (NGI), kom lørdag formiddag til Eikedalen for å inspisere området der fire personer ble tatt av snøskred dagen før. To menn omkom og en ble lettere skadet i skitragedien.

— Vi reiser alltid ut når det har vært dødsulykker i fjellet. Både for å lære av det som har skjedd, og for å kunne forebygge nye ulykker, sier Brattelien til bt.no.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Skavel Brattelien dro så sammen med lensmann og folk fra brannvesen og Røde Kors opp til skredområdet, som ligger nær toppen av Sætretrekket.

Etter å ha undersøkt området sa han følgende om hva som kan ha utløst skredet:

— Jeg kan ikke si sikkert hva som har utløst skredet. Det kan være at f.eks. en skavel har løsnet. Men det mest trolige er at de som holdt på her nede har forårsaket en kollaps i snølaget under, og at det har spredt seg oppover fjellsiden.

— Så det er mulig at kollapsen her nede forplantet seg flere hundre meter opp i fjellsiden?

— Ja.

Bruddkanter For å forklare peker Brattelien på at raset har flere øvre bruddkanter, som ikke er forbundet med hverandre. Det kan kun skje hvis det blir utløst nedenfra.

— Er det like farlig på hele Vestlandet?

— Ja, det er lignende forhold på hele Vestlandet, sier han.

Skredfaren for øyeblikket er av type tre. Bratteli beskriver det som skummet fordi forholdene er relativt ustabile, men det er ikke alltid lette å vite at det er farlig. Dermed oppstår det ofte ulykker, fordi folk beveger seg inn områder de ikke burde være i.