Professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot, kaller Skansens opptreden «ryggesløs illojal».

— Under enhver kritikk

— Opptredenen til gruppelederen i Høyre er under enhver kritikk. Han kan ikke forhandle bak regjeringssjefens rygg i et parlamentarisk system. Det ville vært som om Helga Pedersen forhandlet med Høyre bak Jens Stoltenbergs rygg. Det er byrådslederen som gir klarsignal, sier Aarebrot.

Følg Høyres krisemøte her.

Han mener at enten Ragnhild Stolt-Nielsen eller Dag Skansen må gå etter krisen i Høyre.

— Jeg tror utfallet må bli at Skansen må gå. Han er i en posisjon som er umulig, sier Aarebrot.

- En må gå

Statsviteren mener bergenspolitikerne trenger opplæring i parlamentarisme.

— Det kan hende at Skansen har en vanvittig ide om at det han driver med er parlamentarisme, men han er ryggesløs illojal, sier Aarebrot.

Også kilder sentralt i Høyre mener at etter rabaldermøtet i kveld, er enten Skansen eller Stolt-Nielsen ferdig i bypolitikken fordi det vil være fullstendig umulig for de to å fortsette samarbeidet.

Hele byrådet må gå

Harald Hove (65) er jurist, Venstre-politiker og ekspert på Kommuneloven. Han sier byrådet må forholde seg til bystyret når det eventuelt går av.

— Dersom byrådslederen går av, enten ved at hun stiller kabinettspørsmål og taper, eller ved at det erklæres mistillit mot henne, så eksisterer ikke det byrådet lenger.

Det blir dermed opp til ordføreren å peke på en ny byrådslederkandidat, som kan danne et nytt byråd. Denne kan også komme utenfra.

— Det å være byrådsleder er ikke knyttet til det å være medlem av bystyret, sier Hove.

Han fikk medseg uttalelsene til byrådslederen før gårsdagens møte, da hun advartebystyregruppen mot konsekvensene av ikke å følge hennes råd.

— Skikkeligestatsministre stiller ikke kabinettspørsmål før møtet. Enten stiller de det imøtet, eller så sørger de for at andre gjør problemstillingen kjent, og at detkan bli et mulig utfall, kommenterer han tørt.

— Du virkerikke imponert over byrådets behandling av denne saken?

— Nei.