— Det er sjelden at offer og gjerningsmann blir tiltalt i samme sak, men så er også denne saken spesiell, sier statsadvokat Arild Oma til BT.

Kvinnens bistandsadvokat, Beate Hamre, er glad for at saken mot de to mennene kommer opp samtidig.

— For henne er det en lettelse å slippe å måtte forklare seg to ganger om samme sak, sier Hamre.

Overfalt i kjeller

Dramaet som blir tema i retten i mai, utspant seg i et borettslag i Bergen i fjor sommer. Samboerparet hadde vært på byen. Da de kom hjem var det fest i en leilighet i oppgangen. Her befant blant andre 58-åringen seg.

Stemningen skal ha vært god, og promillen deretter. Utpå natten skal kvinnen ha gått ned i kjelleren for å hente klesvask. Da skal 58-åringen plutselig ha dukket opp. Han skal ha kastet seg over henne og sagt at han ville ha sex.

Hendelsesforløpet beskrives som en voldtekt, men mannen er bare tiltalt for forsøk. Kvinnen kom seg nemlig fri etter å ha kjempet innbitt. Hun rømte til sin egen leilighet.

Da samboeren fikk vite hva som angivelig hadde skjedd i kjelleren, ble han rasende. Han oppsøkte 58-åringen og gikk løs på ham.

— Min klient erkjenner å ha slått, men ikke i et slikt omfang som skadene på mannen krever, sier 26-åringens forsvarer, advokat Gisle Didriksen til BT.

Massive skader

Undersøkelser av 58-åringen viser at han hadde flere brudd i kjeven, brudd i nesen, høyre håndledd og venstre hånd. I tillegg ble han påført hjernerystelse.

— Han har fått en god omgang juling, men selv husker han ikke noe, sier 58-åringens forsvarer, advokat Odd Drevland.

Hans klient avviser på det sterkeste at han har forsøkt å voldta kvinnen.

— Det stiller han seg helt uforstående til, og sier han ikke husker noe som helst fra den kvelden. Det settes i sammenheng med volden han ble utsatt for.

Spørsmålet er hvor mye av volden som skyldes slagene 26-åringen ga ham.

58-åringen skal nemlig ha falt utfor en trapp forut for voldsepisoden. Han lider også av en skjelettsykdom som kan ha påvirket skadeomfanget.

Kan få rabatt

26-åringens forsvarer kommer uansett til å argumentere for redusert straff, sett de to hendelsene i sammenheng.

— Det vil selvsagt bli et tema at det var en provokasjon i forkant, sier hans forsvarer.

Statsadvokat Oma sier også på generelt grunnlag at det åpnes for strafferabatt dersom det foreligger en betydelig provokasjon, eller at den tiltalte handlet i såkalt berettiget harme. Man kan også bli frifunnet for straff.

Til slutt blir det retten som avgjør hva rabatten skal være for 26-åringen som «ordnet opp» på samboerens vegne.