• Jeg var grusomt naiv, sier 25-åringen.

Var det et sjeldent eksempel på politisk motivert vold i Bergen da tre maskerte menn overfalt en ung mann på Nonnestien 7. januar?

Bt.no fortalte tirsdag at to fremtredende medlemmer i Norwegian Defence League (NDL) i Bergen har mottatt hvert sitt trusselbrev fra en gruppe som kaller seg Antifascistisk Aksjon i Bergen.

Politiet: — Kan være sammenheng

Politiet i Bergen ser ikke bort fra at det er en sammenheng. Trusselbrevene henviser til overfallet, og tre involverte kjenner hverandre.

Begge forholdene er anmeldt.

— Den ene dreier seg om et overfall, den andre en trussel. Jeg kan ikke kommentere detaljer, men vi har gått gjennom det og satt i gang etterforskning, sier politioverbetjent Leif Havre til bt.no.

— Det er to forskjellige saker, men vi ser ikke bort fra at det er en sammenheng. Jeg har ikke vært borti noe liknende før, sier Havre.

Han sier at de ikke har noen kjennskap til Antifascistisk Aksjon i Bergen.

— Vi er i innledende fase og det er altfor tidlig å si noe om det er aktuelt å be om hjelp fra Oslo, sier politioverbetjenten.

Skulle diskutere innvandring

Overfallet har vært diskutert på høyreorienterte nettsteder både i Norge og utlandet. Offeret har også fortalt sin historie i detalj på HonestThinking.org.

Bt.no har snakket med ham - og prøvd å komme i kontakt med «Henrietta Jonasson», som han skulle treffe. Det skulle vise seg å bli lettere sagt enn gjort.

Etter å ha chattet i to uker på Facebook, ble de enige om å møtes ansikt til ansikt for å diskutere innvandring. Han foreslo Torgallmenningen. Hun sa minnesmerket på Nonnestien. Det var enklere fordi hun bodde i nærheten.

Henrietta fortalte at hun hadde bodd i Bergen i et par uker, men minnemerket over seks australiere som fløy i døden under 2. verdenskrig, er knapt nok kjent blant de innfødte.

Det ligger avsides til ved Store Lungegårdsvannet, i et område som brukes mest av joggere.

Jeg hadde med meg tre bøker i ryggsekken og lommebok, men de prøvde ikke å ta noe. 25-åringen

Og det var nettopp det 25-åringen tenkte på da han sto ved minnesmerket sent en lørdagskveld. Det var allerede en halvtime over avtalt møtetid, og purringen han sendte til Henrietta svarte hun aldri på.

Ble bekymret

Slik opplevde han det som skjedde:

— Jeg begynte å bli bekymret da jeg gikk rundt der. Etter hvert kom tre menn løpende fra Florida-siden. Jeg trodde det var vanlige joggere. Plutselig sprintet de mot meg. Det var surrealistisk, som på film. De hadde skjerf foran ansiktet, slik at jeg bare så partiet rundt øynene. Jeg husker at de dyttet meg i bakken og sparket. Den ene sa «Spark ham igjen». Det var det eneste de sa. Det varte i 1-2 minutter, sier han.

Han ønsker å være anonym.

Mennene forsvant samme vei som de kom, klatret over et gjerde og løp opp på trafikkmaskinen ved den nye brannstasjonen. Derfra ringte offeret politiet, og dro rett til stasjonen for å anmelde saken.

Han mener det må være meningsmotstandere som står bak. Han beskriver overfallsmennene som «unge og slanke».

— Jeg hadde med meg ryggsekk med tre bøker og lommebok, men de prøvde ikke å ta noe. Jeg er glad de ikke hadde kniv. Og de kunne banket meg skikkelig. Men det er sykt og fjernt at noe slikt kan skje i Norge, sier han.

— Det er et grovt angrep på ytringsfriheten. Jeg og denne jenten skulle jo diskutere innvandring og islam, sier han.

Han slapp billig unna, med skader i den ene foten. Nå håper han at et mulig vitne, som rotet rundt i bosspann i nærheten iført en slags nissedrakt, kan oppklare saken.

Finnes Henrietta?

«Henrietta Jonasson» har en tilsynelatende ekte Facebook-profil, med 339 venner, de aller fleste svenske. Eller - hun hadde. Et par timer etter at bt.no tok kontakt for et par uker siden og spurte om hun hadde noen rolle i overfallet, ble profilen deaktivert.

Onsdag dukket profilen opp igjen, men fortsatt får vi ingen svar.

Jonasson har ingen registrerte telefonnumre verken i Norge eller Sverige, og det finnes ellers ingen spor etter henne på internett. Vi har kontaktet Facebook og spurt om profilen er blitt hacket, men ikke fått svar.

Det var i høst Henrietta Jonasson meldte seg inn i den høyrevridde og anti-islamistiske organisasjonen Norwegian Defence Leagues Vestlandsavdeling på Facebook. Hun begynte å legge til flere av medlemmene.

— Hun stilte blant annet spørsmål om neste arrangement. Jeg var veldig mistenksom fra starten av, men merket meg at hun la til flere av vennene mine, sier leder Stian Larsen til bt.no.

Henrietta deltok også i avstemninger. På spørsmålet «Hvor ønsker folk å ha en samling hvor vi vestlendinger kan bli kjent?», svarte hun Bergen.

Offeret ikke medlem

Rett før jul fikk offeret fra Nonnestien en melding. Han er ikke medlem i NDL, men har flere i organisasjonen på vennelisten.

Han er aktiv i diskusjoner på nettet, og 23. desember kommenterte han et innlegg fra et medlem i NDL. Like etter tok Henrietta kontakt.

— Hun sa at hun nettopp hadde flyttet til Bergen Hun skrev på svensk, og sa at hun fulgte med på Kent Ekeroths blogg (innvandringskritisk politiker), sier mannen til bt.no.

Informasjonsleder Hege Storhaug i Human Rights Service er ikke i tvil om hva er skjedd.

— Måten det var gjort på, var meget spesiell. Og ubehagelig. Jeg har fulgt med i mange år, og ikke sett noe liknende. Det mest naturlige å tenke på, er voldselementer på ytterste venstre fløy, sier Storhaug.

Hun kjenner ikke til at Antifascistisk Aksjon har etablert seg i Bergen. BT skrev om gruppen allerede i 2008 etter de delte ut brev i nabolag og hengte ut en person som nazist, noe som viste seg å være feil. Da ble den beskrevet som «svært løst sammensatt».

«Må tas veldig alvorlig»

Storhaug mener angrepet må ha sammenheng med 25-åringens politiske engasjement.

— Dette må ha vært planlagt.Politiet må ta det veldig alvorlig og spore opp IP-adressen, sier hun.

— Han som ble overfalt, har ringt og intervjuet meg to ganger. Jeg husker ham som en rolig og sindig og forsiktig type. Han hadde mer kunnskap enn andre journalister på dette feltet. Jeg har også lagt positivt merke til ham i debatter på nettet, legger hun til.

Hege Storhaug har selv vært utsatt for overfall - i sin egen leilighet i 2007. Hun knytter angrepene til en bok hun ga ut like før.

Storhaug aner ikke hva som skjedde, men hun ble slått bevisstløs og var kraftig forslått da hun våknet. Først i 2010 ville hun snakke om det offentlig. Storhaug har nå flyttet fra Oslo og bor på sperret adresse.

«Ikke alle som vil høre»

Stian Larsen i Norwegian Defence League er også sikker på at det er snakk om politisk vold.

— Helt klart. Hvis ikke han hadde blitt lurt, ville de nok prøvd seg på meg. Det er ikke alle som er opptatt av å høre meningene mine, sier han.

Da Norwegian Defence League skulle ha hemmelig åpningsmøte i november, dukket det opp ti demonstranter fra SOS Rasisme.— Jeg tror motivasjonen er at han kommenterte et innlegg jeg hadde skrevet. Vi har ikke vært utsatt for slike angrep før, men det er mange ukjente som prøver å bli venn med meg på Facebook. De virker overekstreme, sier han.

25-åringen selv har tatt lærdom av angrepet.

— Jeg har møtt folk fra nettet før. Jeg liker å møtes ansikt til ansikt. Men nå vil jeg nok se dem på webkamera og få telefonnummeret først, sier han.

Tips? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post

FALSK PROFIL? Bt.no har ikke klart å finne ut om Henrietta Jonasson virkelig eksisterer. Dette bildet viser at hun har involvert seg i spørsmålet om hvor National Defence League bør møtes. På merket over profilbildet står det ”Stopp pedofilerna!”.
DEAKTIVERT: Dagen etter at bt.no stilte spørsmål om overfallet i Bergen, forsvant profilen til Henrietta Jonasson fra Facebook. Nylig dukket hun opp på nytt.
SIKKER I SIN SAK: Talsmann Stian Larsen i National Defence League i Bergen tror at angrepet var rettet mot hans organisasjon, men offeret er ikke medlem. - Hvis ikke han hadde blitt lurt, ville de nok prøvd seg på meg, sier han.
ODD E. NERBØ