Den planlagte Tunesflaten skole i Råstølen er blitt utsatt flere ganger. I høringsutkastet til skolebruksplanen som går frem til 2024, er skolen fjernet fullstendig.

Barnefamiliene i området føler seg snytt. De frykter at skolen aldri vil bli bygget. I ettermiddag demonstrerte flere hundre små og store på Tunesflaten.

— Saksbehandlingen har vært helt skamløs, sier Odd Arne Larsen, leder i Råstølen velforening.

- Andre trenger skole mer

Politikere fra både byråds- og opposisjonspartier holdt appeller under demonstrasjonen. Sjefen for det hele, skolebyråd Filip Rygg (KrF), takket imidlertid nei til invitasjonen.

— Jeg deltar selvfølgelig ikke på markeringer for enkeltprosjekter. Jobben min er å lage det beste skoletilbudet for hele Bergen, sier Rygg til bt.no.

Han skjønner godt at beboerne gjerne vil ha ny skole, men mener andre trenger det mer.

— Innen rimelig tid kan jeg ikke se at det er behov for å bygge Tunesflaten skole, sier Rygg.

- Men i høringsutkastet skriver dere om «stor økning» og «kapasitetsutfordringer» i området etter 2012?

— Ja, men det er mulig å bygge flere paviljonger på Skeie skole, sier Rygg.

Det er ikke det at vi ikke vil ha besøk på Skeie. Men skolen er allerede full, de driver jo og bygger brakker der

- De har ingen plan

Odd Arne Larsen er ikke fornøyd med svaret. Han sier det ikke er plass til flere paviljonger på naboskolen. I tillegg stusser han over tallene:

— I 2008 sa kommunens prognose at det manglet 400 skoleplasser i området. I år er tallet endret til 250, uten at vi har fått noen forklaring på hvorfor, hevder Odd Arne Larsen.

I tillegg spør beboerne om kommunen har glemt å regne med nye familier som vil komme som følge av flere planlagte boligprosjekter de nærmeste årene.

— Alt kommunen sier, er at det kommer til å bli fullt i 2012. Etter det har de ingen plan. Det er helt håpløst, sier Larsen.

Ylvis vil ha bygging

Blant de demonstrerende var komiker Bård Ylvisåker. Han har to barn på Skeie skole. Det er dit kommunen vil skysse barna som skulle gått på Tunesflaten skole – dersom den hadde blitt bygget.

— Det er ikke det at vi ikke vil ha besøk på Skeie. Men skolen er allerede full, de driver jo og bygger brakker der, sier Ylvisåker.

Han mener skrinleggingen av Tunesflaten skole vitner om dårlig planlegging.

— De prøver drive brannslukking. Alle ser det åpenbare: Her er det mange barn. De trenger en skole. Det er ikke spesielt bra å holde på å flytte barna inn og ut av brakker, sier Ylvisåker.

En planlagt flerbrukshall i tilknytning til skolen ryker også dersom skolen ikke blir bygget.

— Det får jo store konsekvenser for fritidstilbudet til barna, sier Ylvisåker.

Mangler fritidstilbud

  • Her finnes det ingen fritidstilbud. Kun et par lekeplasser. Flerbrukshallen hadde blitt et samlingspunkt. Politikerne har overhodet ikke tenkt på hva ungdommene her skal gjøre. Vi vet hva som kommer til å skje. Om fem år henger disse barna nede på Lagunen, sier Odd Arne Larsen.

Simen Willgohs (SV) sitter i oppvekstkomiteen i bystyret. Han mener skrinleggingen av Tunesflaten skole er en konsekvens av «katastrofal styring av boligutbyggingen i Bergen».

— Man slipper alt fritt løs og håper det beste. De som bor her krever bare et helt grunnleggende velferdstilbud, nemlig en skole, sier Willgohs.

Skolebyråd Filip Rygg skjønner at beboerne føler seg snytt.

— Jeg forstår godt at de ønsker at gamle planer skal realiseres. Men slik er det mange steder i byen. Vi må prioritere nybygg der det er størst behov, sier Rygg.

Hvordan bør skolestrukturen i Bergen være? Si din mening om i kommentarfeltet under!

Rune Sævig