En aprildag i år skal det ha svartnet fullstendig for den 39 år gamle rusmisbrukeren, fordi han oppdaget at naboene hadde flyttet på noen ting som lå i farens kjellerbod og gjort den om til sykkelbod.

Grep øksen

I vilt raseri skal han ha grepet en øks og hevet den mot en kvinnelig og en mannlig beboer i huset og skreket mot kvinnen. Avslutningsvis skal han ha plantet knyttneven i ansiktet på kvinnen og skallet til mannen før han forlot stedet med øksen i hånden.

Hendelsen skjedde i et bolighus på Løvstakksiden, og mannen ble pågrepet av politiet i Fjøsangerveien kort tid etter hendelsen.

— Dette er en veldig alvorlig sak. Hele handlingen fremstår som fullstendig uprovosert. Naboene har fått store psykiske problemer i ettertid, sier politiadvokat Jannicke Fløystad ved Hordaland politidistrikt.

Hovedpersonen selv erkjenner at det fant sted en høylytt diskusjon i farens kjeller og at han løftet øksen. Han nekter like fullt for å ha slått, skallet eller truet noen.

— Øksen ble dratt frem i en diskusjon om hvem som eide hva i boden. Han innser at det kan ha virket truende på naboene, men det var aldri hensikten, forteller 39-åringens forsvarer, advokat Jørgen Riple.

Mannen har et langt og alvorlig rulleblad. I januar ble han løslatt på prøve fra fengselet, etter å ha sonet to tredjedeler av en dom på tre år for legemsbeskadigelse. Blir mannen dømt, vil resttiden fra denne dommen bli både lagt til og brukt i straffeskjerpende retning. Han er domfelt hele ti ganger tidligere, og ble i 1995 dømt til seks års fengsel for et drapsforsøk med jernspett.

Dette rullebladet skal han ifølge tiltalen skamløst ha utnyttet overfor en helsesekretær. «Jeg er en ekstremt farlig person, det kan politiet bekrefte,» er ordene som falt da han ble nektet medisiner.

— Ordene var dessverre beskrivende. Min klient mener selv at han er farlig når han ikke får medisinene sine eller er ruset. Det hele var et rop om hjelp, sier advokat Riple.

Tiltalte er for tiden på en avvenningsklinikk for å bli kvitt sitt rusproblem.

Rettssaken mot 39-åringen kommer opp i Bergen tingrett 11. desember.