Torget AS trengte inntekter. For å skaffe seg penger, har de leid inn et tivoli som har plassert et svært pariserhjul og en simulator midt i hjertet av turist-Bergen.

I fjor vedtok byrådet egne regler for bruk av kommunale parker, friområder og sentrale byrom. Blant annet skulle reglene sikre at aktiviteter ikke medfører betydelig, unødig sjenanse.

Reglene gjelder for Torgallmenningen, Vågsallmenningen, Tårnplass, Ole Bulls plass, Festplassen, Olav Vs plass og sirkus— og tivolitomten på Nygårdstangen. Regelverket gjelder blant annet festivaler, sirkus og tivoli. Torget omfattes ikke av disse reglene.

Bergen ville ikke vært Bergen om ikke også dette er blitt en kilde til debatt. Det mange mener er et artig innslag og flott tilbud, blir av mange andre oppfattet som glorete og uestetisk.

- Populært tilbud

— Vi får mange tilbakemeldinger fra publikum om at dette er et fantastisk tilbud til både turister og byens befolkning. Mange familier benytter anledning til å se bykjernen fra en helt ny og spennende vinkel. Både publikum og torghandlerne er glad for dette innslaget.

Det sier leder for Torget AS, Lise Wergeland Strømmen. Hun sier at det er stor tilstrømning av både turister og fastboende til både pariserhjulet og simulatoren. Dette er blitt en god inntektskilde for Torget AS.

— Fra pariserhjulet har man en fantastisk utsikt over sentrale deler av sentrum. Med dette har vi prøvd ut et nytt tilbud til turister og byens befolkning, et annet tilbud enn det stamkundene av Torget er vant med, sier hun.

— Noen mener disse tivolielementene er både uestetiske og malplasserte?

— Det synes ikke jeg. Og det overrasker ikke meg at noen reagerer på dette. Alltid er det noen som klager uansett, sier Wergeland Strømmen.

Bykjenner og forfatter Gunnar Staalesen, sitter for tiden i Nordhordland og skriver på Alrekstadspelet som skal oppføres neste år. Han har bare sett pariserhjulet på Torget avbildet i avisen. Men det var ikke egnet til å hisse ham opp.

Nabo til Varg Veum

— Det har vært så mye rart på Torget de siste årene, så et pariserhjul som blir stående en kort periode kan vel ikke bety så mye. De stygge teltene - kjølelagrene - som står lenger ute på Blomstertorget, er mye verre. Teltene er påstått å være midlertidige. Som så mange andre såkalte midlertidige innretninger i denne byen, vil vel også disse teltene bli stående i 10 år eller mer, sier Staalesen.

— Pariserhjulet står rett utenfor vinduene til Varg Veums kontor. Hva mener Veum om pariserhjulet, tror du?

— Han ville sikkert avlevert en kjapp og treffende replikk om det, vil jeg tro. Han ville nok hatt sin mening om det der han sitter på kontoret sitt og ser ut over Torget og Vågen og håper på at telefonen skal ringe. Kanskje ville han tatt en tur med pariserhjulet for å overvåke kriminaliteten i Bergen fra oven. Hvem vet? Spør Staalesen.

- Grufullt og smakløst!

En annen bykjenner, leder for institutt for kulturstudier og kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, professor Gunnar Danbolt, har også bare sett bilde av pariserhjulet i avisen. I motsetning til Staalesen reagerer professoren negativt:

— Grufullt og smakløst, er Danbolts kommentar. Reiselivsdirektør i Bergen Reiselivslag, Ole Warberg, er heller ikke begeistret.

- Glorete og visuelt feil!

— Visuelt blir det veldig feil å ha det store pariserhjulet og simulatoren midt i hjertet av sentrum. Vi ønsker å kommunisere den historiske Bergen ut til omverden. Pariserhjulet bryter med dette, sier Warberg.

— Jeg har forståelse for at Torget AS ý som Bergen Reiselivslag er medeier i ý må gå nye veier for å skaffe seg inntekter etter at inntektsgrunnlaget ble redusert. Uten glede måtte vi i reiselivslaget akseptere denne løsningen, sier han.

— Nå må jeg medgi at jeg synes pariserhjulet og simulatoren blir for glorete. De harmonerer ikke med det uttrykket vi ønsker å profilere Bergen på, sier Ole Warberg.

- Skal vi godta dette?

Leder for komité og miljø og utvikling i Bergen, tidligere byrådsleder og nåværende gruppefører for Ap i Bystyret, Anne-Grete Strøm-Erichsen, er lite glad for pariserhjulet.

— Jeg forstår at noen reagerer negativt og spør om vi skal godta dette. Det finnes en grense for hva vi kan tillate av aktiviteter i kjernen av sentrum. Spørsmålet er om dette er en aktivitet som byen ønsker, sier Strøm-Erichsen.

— Bypolitikerne har sagt at de ikke ønsker tivoli hvor som helst i sentrum. Det er lagt til rette for tivoli på Nygårdstangen, der Sommer Bergen for tiden har et tivoli. De nye reglene for kulturarrangementer ble laget nettopp fordi vi ønsket en del aktiviteter som for eksempel tivoli bort fra de sentrale byrom, sier hun.

— Var det en tabbe at Torget ikke ble omfattet av de nye reglene?

— Det kan hende. Jeg synes det er betimelig at vi nå tar en diskusjon om vi bør la reglene også gjelde for Torget. Tilbake fra ferie, vil jeg ta dette opp i komiteen jeg er leder for, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.