Onsdag før påske bestemte Nordhordland tingrett at 31-åringen skal sitte varetektsfengslet for to uker med brev— og besøkskontroll, siktet for grovt heleri og forsikringsbedrageri.

Politiets teori er at 31-åringen siden i fjor høst har mottatt biler fra personer som driver med forsikringssvindel. Etter angivelig å ha fjernet de mest verdifulle delene, skal 31-åringen ha hjulpet til med å dumpe bilene på sjøen.

Politiet har en klar mistanke om hvor bilene skal ha blitt dumpet.

— Vi starter søk etter påske, men kan ikke kommentere hvor. Det er et sted i Lindås, sier lensmann Einar Vatne.

Mistenkelig sms

Politiet beslagla flere vognkort hjemme hos 31-åringen da de pågrep ham i hans hjem tirsdag morgen. Politiet tror vognkortene stammer fra bilslakt.

— Min klient stiller seg helt uforstående til siktelsen. Vognkortene forklarer han er blitt liggende igjen fra kjøretøy han har hatt tidligere, sier Egil Jordan, som forsvarer 31-åringen.

Politiet har beslaglagt 31-åringens mobiltelefon og går nå gjennom samtaler og tekstmeldinger.

Denne meldingen, som 31-åringen skal ha mottatt kort tid før pågripelsen tirsdag morgen, vekker spesiell oppsikt hos politiet:

- Skal vi fjerne bilen i natt?

Vesta reagerte

Politiet har hatt 31-åringen under oppsikt i lang tid. Da de tirsdag pågrep ham, beslagla de en BMW som politiet tror ble klargjort for demontering.

— Bilen står nå på et innelåst sted, sier lensmann Einar Vatne.

Da denne BMW-en ble meldt stjålet i slutten av 2005, fattet Vesta Forsikring mistanke.

— Det var en rekke feil i opplysningene vi fikk, og flere indikatorer tydet på at dette var forsøk på forsikringsbedrageri, sier utredningssjef Lars Skaar i Vesta Forsikring.

Dermed overtok utredningsavdelingen saken. I januar mente Vesta at selskapet hadde nok holdepunkter, og anmodet politiet om å etterforske saken.

Takstverdien på bilen - 150.000 kroner - ble tilbakeholdt, opplyser Skaar. Ifølge ham var det politiet som knyttet bileieren til 31-åringen som ble pågrepet.

— Vi er veldig godt fornøyd med jobben Lindås og Meland lensmannskontor har gjort i denne saken, sier Skaar.

Fengsel for svindel

Selv hevder 31-åringen BMW-en er hans:

— Han forklarer at han rett og slett har byttet til seg denne mot en annen bil, men at han har ikke fått den fra den opprinnelige eieren, sier advokat Egil Jordan.

Ifølge Lars Skaar i Vesta får «stjålne» biler som regel en av tre skjebner:

— De slaktes og bygges om, de dumpes i en vakker vestlandsfjord eller de blir sendt ut av landet, sier han.

Bileiere som blir dømt for forsikringsbedrageri risikerer streng straff. Høyesterett har bestemt at domstolene skal gi ubetinget fengselsstraff for forsikringssvindel. Unntaket er mindre alvorlige saker, der svindelen dreier seg om beløp mindre enn 25.000 kroner.

Et eksempel er mannen som i 2003 fikk utbetalt 160.000 kroner av forsikringsselskapet, etter at han meldte bilen sin stjålet. Da det ble avslørt at tyveriet var arrangert, ble han dømt til 60 dager i fengsel.