I dag startet den nasjonale leksestreiken. Elever på 700 skoler kommer denne uken til å nekte å gjøre leksene sine. Målet er å få politikere og skoler til å fjerne leksene.

Elever fra 14 ulike skoler i Bergen har meldt seg på Rød Ungdoms leksestreik.

Streikeleder i Bergen, Ragni Bakkland (18), ser frem til en leksefri uke.

- Jeg kommer til å være mye mer uthvilt, sier hun til bt.no. Mandag kveld ledet hun streikemøte på Bergen Rådhus der hun sammen med 25 aksjonister planla ukens aksjoner.

Camilla Karsen (16), leder for Rød Ungdom på Askøy, er også glad streiken endelig er i gang.

- Nå skal vi få folk til å forstå at lekser ikke har noe å gjøre i norsk skole, sier hun.
Bakkland går har informert lærerne sine på Bergen Maritime Yrkesfagskole om at hun denne uken ikke kommer til å gjøre skolearbeid etter skolen.

En del av aksjonen innebærer at elever skal kuppe timer der de tar ordet og får i gang en debatt om lekser.

- Vi skal demonstrere, dele ut flyers, kuppe skoletimer for å få frem budskapet vårt -  og viktigst: nekte å gjøre lekser, forteller Bakkland.

Men RU er likevel tydelige på at ingen må utsette vitemålet sitt i streiken.

- Vi oppfordrer heller ikke folk til å skulke dersom de ikke får politisk fravær til å delta på demonstrasjonene, sier hun.

Torsdag klokken 12 arrangerer RU demonstrasjon for leksefri skole på Torgalmenningen.

- Får masse kjeft

- I tillegg til masse skryt får vi også masse kjeft for aksjonen. Har blitt skjelt ut av både journalister og foreldre. Det tar jeg som et godt tegn, skriver RU-leder Iver Aastebøl på bloggen sin mandag kveld.

Bakkland og Karlsen opplever også at noen lærere reagerer negativt.

- Lærerne har vært skeptiske, men de har en økende forståelse for argumentene våre, forteller Ragni. Over en tredjedel av klassen hennes er med på streiken denne uken.

- Noen tror vi bare er late og ikke vil gjøre lekser. Men vi vil jobbe like mye, vi er bare lekselei.  Hele dagen går jo med, sier Karlsen.

Jentene er ikke redde for eventuelle sanksjoner.

- Dette er eneste måte vi kan bli hørt på. De har etterlyst ungdomsengasjement så lenge, så det er veldig dårlig gjort om de straffer oss for dette, sier Ragni.

- Lureri av RU

Tristan Dupré, nestformann i Hordaland FpU mener aksjonen er lureri.

- Jeg synes aksjonen bærer preg av lureri fra RU sin side. Det er et faktum at dersom leksene forsvinner må man ha en lengre skoledag for å komme gjennom pensum. Jeg mener lekser fører til bedre læringsutbytte og gir elevene frihet til å legge opp sin egen fritid. Men det er viktig med ekstra oppfølging og leksehjelp til de elevene som sliter med leksene, sier Frp-eren.

Dupré mener leksetreiken bør få alvorlige konsekvenser for leksestreikerne.

- Et slikt åpenbart og overlagt regelbrudd burde medføre sanksjoner. Lærere og rektorer burde vurdere å stryke disse elevene, sier han til bt.no mandag kveld.

Vil få konsekvenser

Skolebyråd Filip Rygg (Krf)  advarte forrige uke at uteblivelse fra timene vil gi elevene fravær.

- Dette er ingen god måte å håndtere skolen på. Vi vet at lekser både gir læringsutbytte og bidrar til skole/hjem samarbeidet, lekser gitt på rett måte og med rett oppfølging er tross en læringsstrategi som fungerer, sa skolebyråden.

Hva mener du om leksestreiken? Si din mening i kommentarfeltet!