Fredag kveld satte fem bergenskvinner seg på flyet til Frankfurt for å delta i årets frisør-VM.

En av dem var Anita Maria Castillo Lagunas (22). Hun har ambisjoner om å komme høyest mulig på resultatlistene.

— Jeg gleder meg stort. Dette blir mitt første VM. Det blir ganske tøff konkurranse fra deltakere fra mer enn 50 land, men jeg satser på å gjøre det best mulig, sier Lagunas, som deltar i herreklipp-konkurransene.

Spray, føner og voks

Med seg i bagasjen har 22-åringen, i tillegg til saks, kam og hårføner: Tre dukker, hvorav to av dem skal klippes, mens den siste skal brukes til styling.

— Det er forskjellige kategorier, og en av dem går ut på å style en frisyre på syv minutter. Da får vi bruke føner, spray og voks for å få best mulig resultat. Helheten har mye å si, både klær og hårfarge er med i vurderingen, sier hun.

Torsdag stakk BT innom øvingslokalet i Marken, der flere av VM-frisørene har tilbrakt mye tid de siste ukene.

— Skal jeg klare å nå opp i konkurransen må jeg øve, øve og øve. Så må jeg øve enda mer. Jeg har ikke helt tellingen over hvor mange timer det er blitt, men det er noen, sier Lagunas.

Til topps i NM

Frisørvenninnen Elise Madeleine Førde (21) forteller at alle har trent hardt i dagene før VM.

— Det har vært terping på hvordan frisyrene skal se ut, sier hun.

Lagunas jobber til daglig som frisør i Fyllingsdalen, og har til sammen tre års erfaring i yrket. Tidligere i år deltok hun i frisør-NM. Da gikk hun helt til topps sammenlagt i sin klasse.

— Frisøryrket har egentlig vært i meg siden jeg var et lite barn, og det har aldri vært noe annet for meg. Noe av det som fascinerer meg mest, er at du aldri slutter å lære. Det er alltid noe nytt du kan gjøre. Det er spennende, sier hun.

Vil bli i yrket

I helgen deltar hun i juniordelen av arrangementet (U23). Det innebærer at hun kun får frisere dukker.

— Jeg må bare stole på meg selv og mitt arbeid og gjøre det beste jeg kan. Så håper jeg at det holder, sier Lagunas.

Hun ser for seg en lang yrkeskarriere innenfor yrket hvor mange velger å slutte etter bare noen år.

— Dessverre er det mange som gir seg på grunn av belastningsskader. Men man trenger ikke stå og klippe hver eneste dag. Mye av det handler om forebygging, og å være flink til å tilpasse seg arbeidsstillingene. Gode sko er viktig også, sier Lagunas.

Firkantede herrer

- Du skal jo delta i herreklipp-konkurransen. Hvordan er menn flest når de setter seg i frisørstolen?

— Det er mange menn som kanskje er litt firkantet, og som ønsker den klippen de hadde sist - og som de har hatt i mange år. Dessverre er det enkelte herrer som ikke tør å prøve noe nytt. Da er det min jobb å prøve å få dem til å gjøre nettopp det.

- Klarer du det, da?

— Det hender at jeg klarer å overtale noen, ja. Det handler om å gi dem noen alternativer og trekke frem hva som kan være med på å gi frisyren et bedre preg. Da endrer menn gjerne litt mening. Jeg må godsnakke litt med dem, sier Lagunas.