Folk sto bokstavelig talt som sild i tønne under verdens aller første «Bondens marked» på Vågsallmenningen i går, der matprodusenter fra Hordaland og Sogn og Fjordane hadde rigget seg til for å falby hjemmelagete godsaker. Samtidig gikk startskuddet for tilsvarende markeder i Oslo, Skien, Arendal, Stavanger, Åndalsnes, Trondheim, Levanger og Tromsø.

Fristende fristelser

Det sydet i sommervarmen. Nysgjerrige byfolk og turister i hopetall, på jakt etter rotekte vestlandsmat. Foran boden til Herborgs Matverkstad i Jondal finner vi bergenske Jeanette Monsen. Hun har nettopp kjøpt en hjemmelaget eplekake.

— Jeg er på bytur med datteren og barnebarnet. De står der borte og venter på meg. Men jeg kan jo ikke bare gå forbi disse lekre kakene uten å kjøpe en, smiler hun og betaler for kaken. I boden til Sande Gardsmat fra Ånneland er det velstand. De har nemlig medbrakt frysedisk.

— Jammen er vi glade for den, så varmt som det er i dag, smiler innehaveren og peker på rekken av lekre, rå kalvekarbonader som ligger kaldt og godt. Også glasskrukkene med sukkersaltet kalvekjøtt og annet kalvegodt står kjølig og frister solvarme forbipasserende.

Idé fra England og USA

Bente Bjelland er primus motor for arrangementet i Bergen. Sammen med mannen Kjetil Strand løper de rundt og sørger for at alle har det de trenger.

— Jeg var nylig i London, der det er Farmer's Market hver eneste lørdag. Da kommer bøndene inn fra distriktene og selger varene sine, direkte og uten mellomledd. Det kjekke er jo at kundene da kan spørre om alt de måtte lure på, for eksempel hvordan maten skal tilberedes, direkte fra dem som har laget produktene, forklarer hun.

Bondens Marked har fått statsstøtte i tre år fremover. Det håper og tror Bjelland er nok til at konseptet slår røtter også her i landet.

Kokkelerer i solsteiken

Midt mellom alle bodene står kokk Arne M. Tyssøy bak en disk med stekemuligheter. Han har gjort innkjøp i de forskjellige salgsbodene, og demonstrerer gårdsproduktene ved å lage lekre matretter på løpende bånd.

— Det er virkelig vanvittig gode produkter, så dette er bare gøy, påstår han. Solen steker om kapp med oljen i stekepannen. Svetten pipler frem under kokkehatten. Men det affiserer ham ikke. Han tryller frem pastaretter med ramsløkpuré fra Hardanger og hvit geitost fra Undredal, stekt villørret fra Jølster med rømme, dill og gressløk, wok på basis av frilandsokse med syltede gresskar, løk, sukkererter, økologiske rundstykker, fløte og ramsløkpuré, hjemmelaget flatbrød med hjorteleverpostei og rognebærgelé, muffins med flåmssylte og blomsterhonning. Og en skål med stikkelsbær fra egen hage.

— Pausemat for dem som måtte ønske, smiler han. Og folk står i kø for å smake. Fem kroner per hode. Solveig Jansen vil prøve pastaretten.

Tyssøy har nemlig forklart at hvit geitost er mye bedre enn parmesan, og også den beste osten å bruke når man skal gratinere noe.

— Jeg tror jeg tar dobbelt porsjon, for ti kroner altså. Så slipper jeg å lage middag i dag, sier hun fornøyd og spør om vi vil smake. Det gjør vi. Og kan gå god for at hvit geitost smaker fortreffelig på pasta.

Pirrende sure

Ved boden til Steinstø Frukt & Kakebu fra Hardanger står Bjørn og Lillian Wollan fra Hop.

De lurer på om Close-eplene i eplekassen er harde og sure?

— Ja, for det må epler være. Jeg er så luta lei all denne glansete frukten som vi får i butikkene. Nei, dette er nok ekte vare, sier Bjørn og får en prøvesmak.

— Jo da, desse er både harde og sure. No skal me sjå om nakkehårene dine reiser seg, sier Ola Steinstø bak boddisken.

Bjørn Wollan prøvesmaker - og nikker anerkjennende. Han kjøper fire stykker.

— Ja, dei er pirrande, ikkje sant, flirer fruktbonden fra Hardanger.

Vi forlater Vågsallmenningen til lyden av toradermusikk og duften av spekemat og ramsløk ý med vesken fylt av eplekaker, ramsløkpuré, rognebærgelé og et par villørreter fra Jølster.

Her skal det bli god søndagsmiddag!

Og fikk du ikke med deg Bondens Marked på Vågsallmenningen i går, så får du nye sjanser senere i høst. Lørdagene 25. oktober, 29. november og 13. desember blir det nemlig nye markeder, da utenfor Lagunen kjøpesenter i Fana.

MED HOLBERG I GRYTEN? Kokk Arne M. Tyssøy kokkelerer så godt han kan i sommervarmen. Her serverer han hjemmelaget flatbrød med hjorteleverpostei og rognebærgelé til sultne bergensere. Mon tro om også Holberg står på menyen?<p/>FOTO: HELGE SKODVIN