• Jeg føler de setter en pris på min datters liv, sier faren.

Det er Thomas Myrvoll fra Odda som spør. Han er pappa til Lea Sofie, som ble født 25. juni i år på Odda sjukehus — elleve og en halv uke for tidlig.

Ved nyfødtavdelingen på Haugesund sjukehus følger Sverre Molven spent med på utviklingen til sin lille Eirik.

Etter bare 27 uker i mors mage, kom han til verden via hastekeisersnitt ved Odda sjukehus 10. november.

Begge fedrene har stått frem i Hardanger Folkeblad og fortalt de dramatiske fødselshistoriene - les sakene her og her.

Sverre Molven er overbevist om at akuttberedskapen ved Odda sjukehus berget livet til sønnen. Det samme er Thomas Myrvoll.

— Vi har fått vite i ettertid at barnet ikke hadde overlevd transport. I verste fall hadde morens liv gått tapt, sier Myrvoll til bt.no.

— På størrelse med hånden min

Fedrene støtter derfor helhjertet opp om lokalsykehusaksjonen foran Stortinget i ettermiddag. Folk fra hele landet har strømmet til Oslo for å delta i markeringen.

Den junikvelden lille Lea Sofie ville ut i verden, var det verken flyvær i Odda eller tid til å kjøre til nærmeste store sykehus. Alt skjedde så fort, forteller pappa Thomas Myrvoll.

Mamma Sissel Granheim følte seg dårlig, og samboerparet kontaktet derfor fødestuen i Odda. Før de ankom sykehuset, gikk vannet som viste seg å være misfarget.

— Jordmor ville stoppe fødselen med medisiner, men det hjalp ikke. Barnet var ute etter bare 25 minutter. Hun var på størrelse med hånden min, sier Myrvoll.

Barnet var ute etter bare 25 minutter. Hun var på størrelse med hånden min.

Thomas Myrvoll

Operasjon på parkeringsplass

Født i 28. uke, bare 1025 gram og 31 centimeter lang. Så små barn skal fødes ved store sykehus med gynekolog, barnelege, og nyfødtintensiv i beredskap.

Siden luftambulansen ikke kunne frakte mor og barn til Bergen, startet logistikken.

Ifølge Myrvoll ble fergemannskapet på sambandet Utne-Kvandal vekket midt på natten. En ambulanse ble sendt fra Voss med spesialkuvøse for å frakte den lille. En barnelege kjørte dem i møte i en ambulanse fra Bergen.

Bak kortesjen av sykebiler kom pappa Thomas i privatbil.

— Ved Fyksesund bro kom barnelegen fra Bergen. På en parkeringsplass opererte de inn en sonde for å gi veske og medisiner til barnet. Det var lange timer før vi ankom Bergen. Særlig var det utrolig tøft å stå der på den parkeringsplassen og vente, sier Myrvoll.

Han unner ingen den samme opplevelsen.

- Helt uakseptabelt

Det gjør heller ikke Sverre Molven som for tiden er på Haugesund sjukehus i påvente av at lille Eirik skal oppnå opprinnelig termindato. Det skjer først 11. februar.

Han er overbevist om at utfallet hadde vært et annet dersom det ikke var gynekolog som kunne utføre hastekeisersnitt ved Odda sjukehus.

Også denne dagen var det ikke flygevær over Folgefonna. Da mor Anbjørg Skare Molven uventet kom i fødsel, skulle hun derfor fraktes i ambulanse tre mil til Ænes i Kvinnherad hvor luftambulansen ventet. Dit kom de aldri.

— Jordmoren måtte be ambulansen snu og returnere til Odda, ellers ville de ikke klare å holde barnet inni mors mage. Legene har fortalt at dette ble redningen for oss, sier Molven.

I Odda ble det utført hastekeisersnitt fordi den lille babyen lå i et komplisert seteleie med føttene ned. Lille Eirik var bare 1100 gram og 30 centimeter da han ble født første dag i uke 27.

Molven er klar i sin tale når det gjelder Helse Vests vedtak om nedlegging av fødetilbud i Lærdal, Nordfjordeid og fjerning av gynekologberedskapen i Odda.

— Noen barn kommer til verden før de skal. Det virker som om de budsjetterer med at liv skal gå tapt. Det er helt uakseptabelt, sier Molven.

Det virker som om de budsjetterer med at liv skal gå tapt. Det er helt uakseptabelt.

Sverre Molven

Forvirring om reiseavstander

Planen som reduserer fødetilbudet i Odda, Nordfjoreid og Lærdal ble banket gjennom uten stor diskusjon i Helse Vests styre forrige uke.

Som det fremgikk i Fjordabladet forrige uke, hersket det full forvirring i styret om reiseavstander før vedtaket om nedlegging ble gjort.

Bergens Tidende var til stede og fikk med seg at flere styrerepresentanter var usikre på hvor lange reiseavstander de fødende ville få.

Til slutt brøt styremedlem Gunnar Berge spøkefullt inn og tilbød seg å ringe tidligere samferdselsminister Kjell Opseth for å avklare spørsmålet.

Etter en redegjørelse fra administrasjonen med eksempler på reisetider i Sogn og Fjordane, gikk styret likevel enstemmig inn for nedleggelse slik administrasjonen hadde foreslått.

Opplysningen opprører de nybakte fedrene fra Odda.

— Det er rett og slett hårreisende, sier Sverre Molven.

— Det er jo ekstreme avstander i Sogn og Fjordane. De burde gjort hjemmeleksen sin og satt seg inn i hvilke vei- og føreforhold og avstander det er snakk om, sier Myrvoll.

- Hvor mye er et liv verdt?

Fedrene har følgende beskjed til helseministeren:

— De må tenke på at det bor folk i distriktene i Norges land. Det innebærer at de må ha et sikkert fødetilbud, sier Molven.

— Hvor mye er et liv verdt? Jeg føler de setter en pris på min datters liv eller sønnen til Sverre Molvens, sier Myrvoll.

Si din mening om sykehusproblematikken!