• Nææ, se på den tøffe tegningen, e' det itt flytende torg? - og den stilige trappen. Tenk om Torget blir sånn?

Bergenserne var ufattelig raskt på pletten da Torget i Bergen AS i går formiddag inntok Frescohallen med en utstilling av forslagene til fremtidens helårstorg.

Til markedsplassen som skal bli en lun og tørr velsignelse for både torghandlere og torgbrukere. Arkitekter fra alle sider av de syv fjell har kastet seg over utfordringen fra Torget, om å harke opp det de måtte ha av gode idéer til et torg som skal tåle både valleslette og vestavær. Og det skal værgudene vite at de har gjort!

Idéer til tusen torg

— Et veldig godt materiale for en jury å gå løs på, dette, sier formann Johan Fredrik. Kroepelien og skuer fornøyd langs raden av sirlig opphengte torgtanker.

Juryen skal definitivt ikke komme til å mangle kreative innspill til utforming og plassering av salgsboder, servicebygg, lagerplass og serveringssteder, ser vi.

Her er salgsboder av glass, klimaskjermer, tidevannstrapp, søyler, stag og stål. Og et nytt Triangel. Idéer nok til tusen torg.

Muligens så vi et utendørs svømmebasseng også. Og scene. Og restaurant. Og kafé. Og tak som omvendte paraplyer.

«Tradisjon, attraksjon og funksjon» hadde en av innsenderne satt som sitt motto. Neppe noen overdrivelse, det.

«...og breiflabb overalt» Under Axel Revolds freskosaga om Bergens historie fra gammel til ny tid, har juryens sekretær Sjur Frimann Hjeltnes rigget de 17 flunkende nyåpnede forslagene til morgendagens torg.

Med motto som «Torget mellom fjellene», «...og breiflabb overalt», «Bergens navle hele året» og «Torget - og hennes dialog med havet».

Til å få lyst på fersk torsk med eggesmør av. Og på arkitekttegningene skuer vi installasjoner som forrige generasjon torghandlere ville trodd var romskip fra stjernetåken. Her er flytende torghaller, som kan bli scene på et blunk. Høye stålmaster med hvit duk på toppen, markedsboder i glass og atter glass, en flytende torghall til å dytte mellom Wallendahlhopen og Torghopen, etter behov.

Og en praktfull tidevannstrapp rett ut i Vågen. Den var visst dansk.

Materialvalgene er murstein, tre, glass, stål, aluminium, granitt og brostein.

— Spennende, veldig spennende, sier torghandler Tom Rørnes, som har løpt over Torget i sin oransje habitt for å se om han kan tro sine egne øyne.

— Mye fint, men dette må nok synke litt inn før jeg kan peke på en favoritt, sier han ý men vil ikke helt tro på et bedre torgliv før han ser det første spadestikk bli satt.

Kollega Hildegunn Foldnes er også innom, like nysgjerrig.

— Klart det, dette skal jo bli min fremtidige arbeidsplass.

- Imponerende materiale

— Materialet som vises på denne utstillingen er imponerende og en enorm ressurs for byen, sier jurysekretær Frimann Hjeltnes. Han har hoderegnet seg til at det må være lagt arbeid for minst en drøy million arkitektkroner i de innkomne forslagene.

Noe som betyr at bidragsyterne satser meget sterkt på prosjektet. Her er prestisje å hente.

— Det er spennende å se hvordan noen av forslagene nærmest bebygger hele Torget, mens andre lar flatene ligge i fred, påpeker sekretæren.

Si din mening

Juryformann Kroepelien er like udelt begeistret, men må foreløpig være pinlig nøytral i sine kommentarer. Men tillater seg likevel å si:

— Akkurat slik vi håpet utvalget av forslag skulle bli, med en variasjon fra til dels tunge bygningsmessige innganger til mer lette og minimale.

Kroepelien er opptatt av at folk nå kommer til Frescohallen for å ta forslagene i øyesyn og deretter gir sine meninger til kjenne via forslagskassen som er plassert i turistinformasjonens lokale - helt til 31. januar.

— Og et bedre sted enn Frescohallen kunne vi neppe funnet for denne utstillingen, sier han. Juryformannen.

FORSLAG: Slik går det også an å tenke seg Torget i Bergen - det nye.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE