— Det er så uvirkelig å se skadene. Ingen kan forestille seg dette. Man må regissere en film, og det er det ikke så mange som gjør i Odda, sier Stengårdsbakken.

Onsdag ettermiddag er han ved huset sitt i Sjukehusvegen for å se på skadene elven Opo har påført huset hans.

Slik har flommen herjet med Odda. Se video!

Veien ble til elv

I grunnmuren er det en diger sprekk som vitner om at huset sto i fare for å bli tatt av de veldige vannmassene. Rundt ham er det raserte hager og forsvunne veier.

— Her gikk det en vei, sier han og peker på den lille elven som går forbi rett ved siden av huset.

For noen timer siden gikk vannet i strie strømmer her. Nå jobber kommunen med å bygge voll og sprenge bort steiner for å holde elven borte fra nabolaget.

Litt lenger ned i veien har tre naboer mistet alt de eide. En av dem var kameraten til Stengårdsbakken.

68 beboere på begge sider av elven ble evakuert i løpet av natten eller onsdag morgen. Stengårdsbakken har jobbet for å redde bygden hele natten.

Hjalp til med evakuering

Tirsdag ettermiddag måtte 50-åringen ikle seg uniformen til Sivilforsvaret da elven Opo gikk over alle bredder. På kvelden og natten jobbet han på spreng for å redde huset sitt, og naboer kom til for å hjelpe. Til slutt måtte de gi opp da kommunens gravemaskin satte seg fast og en stor bølge kom rett mot dem.

Siden jobbet han med å evakuere andre oddinger.

— Først måtte jeg prøve å redde huset, så måtte jeg gi opp. Da måtte jeg ta en timeout i uthuset. Etterpå gikk huset til kameraten min. Da tippet det litt over. Samtidig måtte vi jo hjelpe dem på Hjøllo over i sikkerhet.

Utover ettermiddagen har regnet gitt seg i Odda, men til helgen er det meldt mer nedbør.

Ubeboelig

For Stengårdsbakken er det tungt å se hvordan det har gått med huset og tomten. Inne i huset er det ikke mange spor etter vannets herjinger, men det ubeboelig og foreløpig bor han hos familiemedlemmer. Nå mangler strøm, vann og kloakksystem. Han forteller at han kvier seg for å bo i huset igjen.

— Spørsmålet er om jeg kan bo her når alt er på stell igjen. Det blir nok til det, men jeg må føle meg sikker. Da jeg var inne i huset i går, følte jeg meg veldig utrygg, sier han.