Hun er en av de 17.000 arbeidsledige med høyere akademisk utdannelse her i landet som ikke hadde jobb per april.

— Det er skremmende. Hva er det som skjer med dette landet? Det er utrolig trist at så mange høyt utdannede mennesker går rundt uten noe å gjøre. For en sløsing med ressurser, utbryter Humborstad når hun får høre om de ferske tallene. Det er liten trøst å vite at hun ikke er alene i en slik situasjon.

32-åringen er uteksaminert som lektor med hovedfag i Sosiologi ved Universitetet i Bergen. En syvårig utdannelse som burde gi henne muligheter både innen læreryrket og i andre stillinger der det er behov for statsvitere. Det er bare ett problem: Slike stillinger finnes knapt lenger, og i hvert fall ikke i Bergen.

Derfor sitter Humborstad på Aetats kontor i Bergen sentrum en torsdag formiddag. Det er en deprimerende opplevelse.

— Folkene som jobber her snille og høflige, men jeg føler ikke at de kan hjelpe meg på noen måte. Det virker ikke som de vet hva slags utdannelse sosiologi er. Jeg må gjøre alt selv. Det hadde vært lettere dersom saksbehandlerne hadde kompetanse innen statsvitenskap og kunne gi meg relevante råd, sier Humborstad. Hun mener det ville være en god idé å spesialisere tjenestene til Aetat mer, i stedet for å kjøre alle gjennom samme kvernen.

— Jeg har nesten gitt opp å søke lærerstilling i Bergen. Det er ingen vits. I fjor dro jeg til Tana i Finnmark for å få jobbe som lærer en periode. Det ble litt langt vekke, og nå søker jeg stort sett over hele Vestlandet, forteller hun.

Etter å ha bodd i over ti år i Bergen synes hun det er trist å måtte forlate byen for å finne seg jobb.

— Ikke minst er det et stort tap for byen at unge, velutdannede mennesker rømmer Bergen.