• Vi ser svært alvorlig på saken, sier Torbjørn Iversen, daglig leder i NHF region vest. Anklagene mot Oddvar Jakobsen sendes til domskomiteen i Norges Håndballforbund (NHF).

Domskomiteen i NHF behandler alle typer skjønnsmessige disiplinærsaker. Basert på skriftlige rapporter fra Sotra SK, har håndballregionen allerede bestemt seg for å sende saken dit.

— Ut fra de rapportene som foreligger, virker dette å være klart i strid med retningslinjene våre for respekt og fair play. Da tenker jeg både på den oppførselen som er beskrevet, og det faktum at det ene laget forlot kampen halvveis, sier Iversen.

Fem komité-saker årlig

Han sier regionens jobb er å samle inn alt av saksopplysninger og partsforklaringer. Regionen har ingen dømmende myndighet selv.

— Samtidig vil jeg understreke at også Nornen må få komme med sin skriftlige versjon. Så langt har vi bare fått rapporter fra Sotra SK, sier Iversen.

- Er slike saker noe dere ser m ange av?

— Nei, heldigvis ikke. Denne saken fremstår som spesiell. I løpet av et år sender vi cirka fem saker videre til domskomiteen. Det er da saker av alle kategorier, sier Iversen.

- Hva kan domskomiteen gjøre?

— Det er den som sitter med sanksjonene. En mulig reaksjon i en sak som denne kan være utestengelse av treneren, sier Iversen.

- Hva tenker du selv om saken?

— Ut fra de rapportene som foreligger er det definitivt ikke sånn vi ønsker å ha det i håndballen. Vi ønsker at kampene våre skal foregå i en annen kontekst, med respekt og fair play. Her tyder det på klare brudd på de nedfelte verdiene.

- Bør være skånet

- M an må regne med litt engasjement?

— Håndball er en intensiv sport der det skjer mye på kort tid. Det hender selvfølgelig det kommer spontane reaksjoner. Men barnehåndball bør være skånet for den type oppførsel som det her rapporteres om. Vi har en klar forventning om at unge, ferske dommere skal behandles skikkelig, med høy grad av toleranse. Spesielt i de yngste klassene. Unge dommere vet ofte ikke hvordan de skal håndtere utbrudd fra sidelinjen, og må få lov til å gjøre en del feil.

Han håper nå at Nornen tar en grundig prat om saken, hvordan klubben ønsker å fremstå.

— Av og til kan iveren og engasjementet ta overhånd. Men det skal ikke gå ut over unge og ferske dommere, sier Iversen.

Jobber beinhardt

Siv Øye Carlsen, leder av håndballstyret i Sotra SK, bekrefter at de har rapportert Nornen-trenerens oppførsel til regionen.

— Onsdag sendte vi rapport på ham om usportslig oppførsel - overfor dommer, sekretariat, publikum og motstanderens trener, sier Carlsen.

Hun var ikke selv til stede under kampen, men har fått referert det som skal ha skjedd.

Carlsen synes det er spesielt ille hvis dårlig voksenoppførsel rammer unge dommere i oppstartfasen.

– Unge som vil bidra positivt kan ikke behandles slik. Vi jobber beinhardt med utdanning og rekruttering av dommere, og ikke minst med å få dem til å bli. Behandling som dette er ikke den beste motivasjonen, sier Carlsen.

- Fraskriver seg ansvar

Sportslig leder for håndball i Sotra SK, Inge Njøten, er spent på Nornens versjon av saken. Han avventer ellers regionens behandling av saken.

– Her må vi få alle fakta på bordet. Men hvis det stemmer det jeg har hørt, er jeg sjokkert. Det er i så fall uhørt for hele håndballen, sier Njøten.

Oddvar Jakobsen på sin side mener Sotra SK helt fraskriver seg eget ansvar.

— Sotra SK kan ikke sitte på gjerdet og si at jeg forårsaket alt. Det ble utrivelig, ja, uansett hvem sin skyld det var. Her er det ingen vinnere og bare én taper: Dommeren som fikk en forferdelig opplevelse. Og jeg skal være mann nok til å innrømme at jeg bidro til det.

Leder i Nornen håndball, Otto Andersen, sier de ser alvorlig på alt negativt rundt barneidrett.

— Vi er ekstremt opptatt av fair play og at barn tas godt vare på. Jakobsen har vært ekstremt flink med barn og fått veldig mye skryt. Vi ser på det som skjedde i denne kampen som veldig, veldig dumt. At en av våre trenere roper høyt til en dommer, skal ikke skje.

Andersen sier han har snakket med Nornen-foreldre som var på kampen, og at de - utenom det ene utbruddet fra Jakobsen - ikke oppfattet oppførselen hans som usportslig.

— Selv mener jeg at de to voksne laglederne som var der burde løst saken i fellesskap på en helt annen måte. Sånne ting som dette skal ikke skje i barneidretten. Men det var to ansvarlige voksne der, ikke bare Jakobsen.

ALVORLIG: - Av og til kan iveren og engasjementet ta overhånd. Men det skal ikke gå ut over unge og ferske dommere, sier Torbjørn Iversen, daglig leder i håndballregionen. Foto: NHF Region Vest