• Sjåfører med angstdiagnoser tar det veldig forsiktig, men blir like gode sjåfører som andre.

Sjåførlærer Halgeir Vindenes i Bergen er kritisk til at Trygg Trafikk går ut mot sjåfører de omtaler som «psykisk ustabile».

— Det er uholdbart å skjære hele denne gruppen over én kam. Man kan ikke si at mennesker som er psykisk ustabile, eller har psykiske lidelser, ikke egner seg bak rattet, sier den erfarne sjåførlæreren.

- System fungerer ikke

I 24 år har han sett mennesker gripe om rattet med ustø fingre. For noen hver kan de første meterne være nifse. Vindenes er blitt ekspertlærer for elever med angstdiagnoser.

— De er bevisste sjåfører. Har de en dårlig dag, lar de bilen stå, slik alle burde tenke, sier Vindenes.

Direktør i Trygg Trafikk, Leif Agnar Ellevset, sa til TV 2 på onsdag at lege og politi oftere bør ta førerkortet fra psykisk ustabile personer. Bakgrunnen er dødsulykken på E6 i fjor, der en syk Hordalands-kvinne forårsaket tre dødsfall.

— Det er klart at folk som er psykisk ustabile er lite egnet som trafikanter. Sjansen er større for uhell. Dagens ordning med legeattester fungerer ikke, sier Ellevset til Bergens Tidende.

— Skjærer du ikke mange med psykiske lidelser over én kam nå?

— Jeg forutsetter at legene skiller mellom små og store problemer. Men vi har noen tilfeller der behandlingsapparatet rundt disse menneskene får dem ut i trafikken igjen. Når vi ser konsekvenser som ved E6-ulykken, tyder det på at systemet ikke fungerer.

- Er bevisste sjåfører

Sjåførlærer Vindenes ved Centrum Trafikkskole ble kontaktet av Hieronimus, informasjonssenteret for mennesker med angst og depresjon. Snart satt hans første elev med angstdiagnose bak rattet. Siden har Vindenes hatt mange elever, som i tillegg til den vanlige nervøsiteten sliter med fobier og angst. Tanken har aldri slått ham at lidelsen er uforenlig med bilkjøring.

— Jeg tenkte kanskje litt i den retning første gangen. Enkelte er redd for buss, folkemengder eller bilkø. Men jeg ser at de mestrer dette, sier Vindenes.

Han sier elever med angst bruker litt lengre tid, men at de er bevisste på sine problemer - og oppsøker lege når de er i tvil.

IKKE MENNESKERETT: - Det er ingen menneskerett å kjøre bil. Men det er uholdbart å gå ut mot en hel gruppe mennesker med psykiske lidelser, mener sjåførlærer Halgeir Vindenes. Selv er han blitt ekspert på å lære kunsten bort til elever med angstlidelser.<p/>FOTO: TOR HØVIK