Hovedtillitsvalgt i Tide Buss har selv opplevd flere truende situasjoner på jobb.

– Ting har endret seg. Før var det gjerne sent på kvelden det kunne oppstå farlige situasjoner. Nå kan det skje når som helst. Samfunnet har endret seg. Vi har mer rus, mer aggressivitet og tøffere miljøer, sier hovedtillitsvalgt i Tide Buss, Marit Engeseth.

Mandag kveld for en uke siden ble en bussjåfør angrepet utenfor kjøpesenteret Xhibition i Bergen sentrum.

En 22 år gammel mann ble i dag pågrepet etter tips fra publikum.

Sjåføren som ble angrepet orker foreløpig ikke snakke med media om voldsepisoden.

– Etter forholdene har han det bra. Men dette er svært belastende for ham, sier hun.

– Helt forferdelig

Engeseth tror hendelsen har satt en støkk i flere av sjåførene.

– Det kunne skjedd hvem som helst av oss. Det er helt forferdelig. Man kjenner seg mer utrygg og blir mer på vakt. Men jeg tror ikke sjåførene går rundt og tenker på trusselen hele tiden. Det blir man bare tullete av, sier hun.

Engeseth forteller at en del av sjåførene i Tide er blitt kurset i hvordan de skal mestre trusler og vold.

– Vi har lært hvilke signaler vi skal se etter, og hvordan vi selv kan opptre for å dempe situasjoner. I tillegg har vi blitt opplært i hvordan vi både fysisk og mentalt kan avverge en voldssituasjon. Både hvordan vi kan overmanne truende personer eller avverge slag, sier hun.

Nær tre av ti bussjåfører er blitt utsatt for vold eller trusler på jobb, viser en undersøkelse utført blant medlemmene i fagforeningen Yrkestrafikkforbundet i sommer.

Utfordrende hverdag

Andre land har tydd til fysiske sperrer mellom sjåfør og passasjerer for å unngå voldsepisoder. I Storbritannia sitter for eksempel sjåførene skjermet bak en «assault screen», eller angrepsskjerm.

– Jeg tror ikke det er noen løsning. De aller fleste passasjerene er hyggelige, flotte mennesker. Jeg håper for guds skyld at ikke samfunnet utvikler seg til at vi må skjerme oss på den måten, sier Engeseth.

Hun sier at det er utfordrende å være bussjåfør i Bergen om dagen.

– Svært mange av sjåførene opplever å bli kjeftet på for ting de ikke kan kontrollere. Folk virker helt klart mer hissige nå, etter alle trafikkomleggingene i forbindelse med Bybanen. Vi har ett ønske, og det er å gjøre en god jobb. Men forholdene ligger virkelig ikke til rette for det. Det er ikke blitt gjort noe for at bussene skal komme frem, og trafikken har vært helt horribel etter arbeidet med Bybanen, sier hun.

– Ekkel opplevelse

Alf Moss har vært bussjåfør i Bergen i snart tre år.

– Jeg har opplevd noen truende situasjoner. Det var spesielt en gang da en gjeng med ungdommer som forsøkte å hisse meg opp. Det viktigste i en presset situasjon er jo å forsøke å bevare roen, sier Alf Moss.

Episoden startet på Laksevåg. En av ungdommene betalte ikke. Moss kommenterte det.

– De ble sinte og sparket i bussen da jeg slapp dem av i sentrum. De løp etter et stykke. Det var en ekkel opplevelse, sier Moss.

Han er en av dem som har deltatt på et eget kurs for sjåfører.

– Ranskurset var skremmende. Forskjellige angrepssituasjoner ble simulert. Jeg håper virkelig jeg aldri opplever noe sånt, sier han.

– Men det er klart at vi lærer noen knep på et slikt kurs som gir oss mer trygghet i hverdagen, sier Moss.

– Hverdagens helter

Mette Berentsen er ikke redd for å gå på jobb.

– Det har nok vært enkelte truende situasjoner, men aldri sånn at jeg har følt meg redd. Bergensere er for det meste bare skjønne, sier hun.

– De som kjører rutebuss er hverdagens helter. De må finne seg i veldig mye, sier turbussjåfør Geir Ådland.

Voldsepisoden har vært samtaleemne blant bussjåførene på pauserommet på Nygårdstangen i dag.

– Det er klart det gjør at vi stopper opp og blir litt ekstra påpasselige. Men stort sett går det jo bra, sier en sjåfør som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

– Det har helt klart vært mange tendenser der det kunne utviklet seg til farlige situasjoner. Men jeg føler jeg har klart å roe ting ned. Man blir litt ekstra forsiktig når man hører at andre sjåfører er blitt angrepet, sier en sjåfør som har kjørt buss i Bergen i 40 år.

Hovedtillitsvalgt Engeseth
Alice Bratshaug
Ronald E. Hole
Ronald E. Hole