Bussturen med rute 50E fra Sandsli klokken 15.32 onsdag ble en busstur Bjørn Hamre (58) og hans to kamerater sent kommer til å glemme.

Sjåføren kunne nemlig ikke ruten han skulle kjøre, ifølge flere av passasjerene.

— For det første kom bussen for sent, enda stoppet vårt var i nærheten av starten på ruten, sier Hamre.

Da trekløveret kom på bussen og ville kjøpe honnørbillett, gikk det ifølge Hamre helt i stå for sjåføren. Han skal ikke ha forstått hva en honnørbillett var for noe på grunn av manglende norskkunnskaper.

- Skremmende

Resten av bussturen mot sentrum beskriver Hamre som skremmende. Sjåføren slet med å vite hvor ruten gikk, og hadde ifølge Hamre heller ikke fått med seg at en ekspressbuss kun skal stoppe ved enkelte holdeplasser.

— Han stoppet overalt. Da vi kom til Oasen, kjørte han bak senteret i stedet for foran. Da skjønte jeg at her er det noe galt. Passasjerene måtte gi ham beskjed om at han kjørte feil flere ganger.

Nestenkollisjon

Hamre sier at da bussen kom til Puddefjordsbroen, lå den i feil felt.

Sjåføren ble klar over feilen i siste øyeblikk, vrengte bussen over i riktig felt og var nær ved å kollidere i midtrabatten mellom de to feltene, forteller han.

— Da han så skulle videre og inn i riktig løp av Nygårdstunnelen, kjørte han i stedet rett frem og fortsatte mot Møhlenpris og Jekteviken. Her snudde han imidlertid, da han nok en gang ble gjort oppmerksom på feilen av passasjerene.

Til tross for forsinkelsene, kom Hamre og vennene seg omsider til sentrum ved Festplassen.

— Det er uansvarlig at ikke sjåførene har bedre opplæring, mener Hamre.

- Merkelig

Kommunikasjonsleder i Tide, Kaare Enæs, forteller at alle Tides nyansatte sjåfører gjennomgår et én måneds langt kurs, hvor de lærer både billetteringssystemet og traseene de skal kjøre.

Tide krever også at sjåførene har grunnleggende norskunnskaper slik at de kan kommunisere tilfredsstillende med kundene.

Enæs sier han ikke kan kommentere denne enkelte episoden, men synes det hele virker merkelig.

Fersk i jobben

Ved nærmere sjekk kan Enæs fortelle at sjåføren ble ansatt hos Tide for rundt en måned siden, og at han nylig har begynt å kjøre buss.

— Noen sjåfører trenger mer oppfølging enn andre. Vi følger selvfølgelig opp saker når vi får tilbakemelding fra publikum, og dette vil vi også gjøre i dette tilfellet, sier Enæs.

PÅ TUR: F.v. Kai Terje Heggerusten, Svein Skeid og Bjørn Hamre.
Privat