— Jeg tror barneparkene synger på siste verset, sier parkleder Gro Norgård i Skanseparken.

— En ny spiker i kisten for barneparkene, sier Britt Søgnen i Paradis barnepark.

6. januar - dagen etter at parkene åpnet etter nyttår - sendte Bergen kommune ut brevet om at de kommunale tilskuddene for 2004 var halvert fra 1900 kroner pr. barn i året til 950 kroner. Totalt vil kommunen spare 1,55 millioner kroner i året.

— Vi er lamslått, sier Gerd Anderson i Flagghaugen barnepark.

- Bra for hjemmeværende

Litt før klokken halv elleve kommer en strøm av barn og foreldre til Paradis barnepark. Det er en super dag, sol og masse tørr nysnø. Som vanlig er barna ute fra første stund. I dag blir det aking, basing og figurer i det hvite. Det lille røde huset brukes bare til spising, eventyrstund og opptining når hender og føtter er kalde. Parklederne Britt Søgnen og Edel Hystad Johannessen tar imot de små, trøster når noen gråter en skvett når mamma eller pappa går.

Foreldrene betaler mellom 775 og nær 1000 kroner måneden pr. barn.

— Barneparken er et godt tiltak for oss hjemmeværende. Her får barna leke og kose seg sammen med andre. Det er synd hvis parkene ikke er liv laga, sier firebarnsmoren Gabriele Falck.

Elisabeth Størksen har to barn i Paradis barnepark. Hun er sykepleier med 80 prosent stilling.

— Barnehage blir dyrt. Park er fremdeles billig, og barna har det veldig kjekt her, forteller hun.

Den eldste er - som mange andre barn - tatt ut av skolefritidsordningen etter prisøkningen der.

Rundt 2000 barn

De 70 barneparkene i Bergen har rundt 2000 barn i parkene, det vil si 10 prosent av byens barn under skolepliktig alder. Noen barneparker har lange ventelister.

Etter vedtaket i bystyret har mange barneparker lagt på prisen med 100 kroner måneden.

— Vi trenger toalettpapir, snuepapir, såpe, leker og telefon. Det går i null i dag. Jeg har ikke lyst til å legge på prisen, men vi blir nok nødt til det, sier parkleder Gerd Anderson.

Bergens Tidende har ringt til mange av de 70 barneparkene i Bergen. Nå krever lederne en avklaring av parkenes fremtid. Hva vil skje når det etter planen skal være full barnehagedekning fra 2005? Betyr det kroken på døren for barneparkene?

— Hvis en halvdags barnehageplass koster 1500 kroner og vi må øke enda mer, blir forskjellen så liten at foreldrene velger barnehagen, tror Norgård.

Krisemøte

Mandag 9. februar møtes parklederne til krisemøte. De nekter å gi tilbudet på båten.

— Vi regner med at det blir færre parker etter hvert - vi er ikke naive heller, sier Kirsten M. Jakobsen i Nordnes barnepark.

Men at brakkedørene lukkes allerede neste år, har hun ingen tro på.

— Full barnehagedekning neste år? Pfff, den har jeg hørt mange ganger før, fnyser Jakobsen.


Fakta om barneparker

  • Et ikke-pedagogisk tilbud for barn mellom to og seks år. Parkene har åpent fire timer hver dag 10,5 måneder i året.
  • Det finnes 70 parker fordelt på alle bydelene i Bergen. Årstad bydel har flest med 12 barneparker.
  • Parkene har gjerne 30 barn og to parkledere. Lederne er selvstendig næringsdrivende og tjener rundt 125.000 kroner i året (60 prosent stilling).
  • Bystyret vedtok 15. desember en halvering av tilskuddet til barneparkene.
  • Vedtaket om halvering av det kommunale tilskuddet fra 1900 til 950 kroner pr. barn i året kom brått på. Forslaget fra byrådet figurerte ikke på budsjettkartet før i tilleggsinnstilling nr. 3 til bystyret, datert 1. desember i fjor.
<b>MYE MORO:</b> Fire timer i Paradis barnepark hver dag betyr mye for Edda Madsen (t.v.) og Fanny Cathrine Holst. Her er gjengen opptatt av en brannbil som plutselig dukket opp på fotballbanen ved siden av.
Tor Høvik