— Kevin og Silje berørte hele lokalmiljøet. De gjorde mitt liv bedre. Det er et stort tap for mange mennesker.

John Helge Høgli (18) snakker lavmælt, men sikkert. Han er leder for Askøy AUF, det lille partilaget som sendte fem ungdommer til AUFs sommerleir på Utøya. Bare tre kom hjem i live. Lokallaget har i underkant av 30 medlemmer, ti av dem aktive. To av de mest aktive var Kevin Daae Berland og Silje Stamneshagen. John Helge Myntevik beskriver dem som brennende engasjerte ungdommer.

Støre som idol

— Kevin var veldig moden, en trygg og god person å ha rundt seg. Han var godt likt og hadde mange venner, også blant dem som var eldre enn ham. I forhold til sin unge alder var han en utrolig flink politiker, forteller John Helge Høgli.

Han beskriver 15-åringen som svært ambisiøs: Kevin var bestemt på at han ville inn på Stortinget, og at han skulle nå langt i politikken. Et av hans store politiske idoler var utenriksminister Jonas Gahr Støre, som besøkte Utøya torsdag, dagen før massakren.

— Kevin koste seg på Utøya, han var i sitt rette element og fikk mange nye venner. Jeg møtte ham etter Støres tale, og Kevin var helt i himmelen. Han mente Jonas Gahr Støre var en genuin politiker. Også Silje så veldig opp til Gahr Støre, minnes Høgli.

Brant for politikken

15 år gamle Kevin Daae Berland meldte seg inn i Askøy AUF i slutten av april. I fjor ble han valgt inn i Ungdommens kommunestyre.

— Jeg har alltid opplevd ham som en engasjert person, og tenkte at han hadde stort potensial i politikken, sier AUF- lederen. Etter bare et par måneder som aktiv ungdomspartipolitiker, var Kevin Daae Berland blitt nestleder i lokallaget.

Høgli var selv på Utøya, men orker ikke snakke om hendelsene. Ikke ennå. Men han er glad for å kunne fortelle om sine to politiske meningsfeller. Det er opprettet minnesider på Facebook for begge to.

Kevin Daae Berlands hjertesaker var kamp mot rus- og gjengmiljø. Silje Stamneshagen brant for miljøet. Høgli forteller at hun gjerne lekset opp for medelever dersom de kastet sigarettsneiper fra seg på gaten.

— Jeg beundret engasjementet hennes. Hun ville gjøre en forskjell i lokalmiljøet. Hørte hun noen snakke politikk, meldte hun seg inn i samtalen med én gang. Men det tok tid før hun meldte seg inn i lokallaget, fordi hun fryktet at ungdomspolitikken skulle være altfor seriøs, sier Høgli.

Tror på demokratiet

Etter tragedien på Utøya har Høgli fått flere henvendelser fra Askøy- ungdommer som nå ønsker å være med på møter i AUF- regi. Han opplever engasjementet som større nå enn før massakren, og håper det betyr at folk fortsatt tror på demokratiet. Han legger ikke skjul på at Askøy rammes hardt når to sentrale og engasjerte ungdomspolitikere blir drept på en slik grusom måte.

— Det var to som turte å si sine meninger, og kjefte på meg. Vi kommer til å merke veldig godt at de er borte. Men det brennende engasjementet deres vil fortsatt være her, sier John Helge Høgli.

GRAVLEGGES TORSDAG: Kevin Daae Berland.