— En mann går langs E39 og peker eller sikter på biler med våpen. Det er meldingen vi har fått, sier operasjonsleder Knut Lyngholm ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til BT i 13-tiden lørdag.

— Noen som skal ha greie på det, sier det er snakk om et luftvåpen. Vi rykker uansett ut bevæpnet, fordi dette kan være noe annet. Vi rykker ut med alt disponibelt materiell, og må forholde oss til at det kan være et skarpt våpen.

- Siktet med luftgevær

Ved 15.30-tiden ble en mann i midten av 20-årene pågrepet av bevæpnet politi i det samme området.

— Han var beruset, og vil bli sittende i varetekt over natten. Han er kjent for politiet fra før, sier operasjonsleder Reidar Gaupås i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt lørdag kveld.

Politiet fikk også inn meldinger om at mannen hadde avfyrt skudd, men det kan ikke operasjonslederen bekrefte.

— Det eneste vi kan bekrefte, er at han skal ha siktet på folk med et luftgevær, sier Gaupås.

- Ikke bra

Det var Haugesunds Avis på nett som først skrev om våpenmann-meldingen, som kom inn fra et sted cirka ti kilometer fra Sandvikvåg (markert på kart til høyre) på Stord.

Vi må forholde seg til at det kan være et skarpt våpen

Knut Lyngholm, operasjonsleder

Flere væpnede politipatruljer rykket i 13-tiden lørdag ut for å se etter mannen med våpenet. Lyngholm sier at politiet må forholde seg til at det kan være et skarpt våpen inne i bildet.

— Dette er absolutt ikke noe vi synes noe om. Den respekten for våpen som denne personen viser, er ikke bra - for å si det fint, sier politiets operasjonsleder.

Lyngholm sier seg enig med politiadvokat Helge Vigerust i Bergen. Knyttet til en lignende episode ved Lyderhorntunnelen tidligere denne måneden, uttalte Vigerust til BT:

«Før eller senere vil en eller annen person i Norge bli skutt på grunn av slik oppførsel. Polititjenestemennene rykker ut på slike saker hele tiden, og er proffe. Samtidig skal det ikke mer til enn at én idiot peker på politiet, så kan han i verste fall være død. Softgun og andre våpenetterligninger på offentlig sted er rett og slett helt vanvittig. For politiet er det et kjempedilemma.»

- Kan måtte løsne skudd

— Det er en bekymring vi har, at folk ikke har repekt for våpen og gjør ubetenksomme ting med våpen.

I verste fall risikerer de (...) at vi må løsne skudd mot dem

Knut Lyngholm

— I verste fall risikerer de, i en uavklart situasjon der noe ser helt ut som et ekte våpen, at vi må løsne skudd mot dem, sier operasjonslederen.

Lyngholm sier noen våpenkopier er så gode at du først kan avgjøre om det er ekte eller falskt når du holder det i hånden og kjenner på vekten.

Klokken 13.38 sier Lyngholm at politiet er kommet frem og ikke ser noen person med våpen.

En time senere opplyser han at oppdraget er mer og mindre avsluttet.

— Vi er ferdig med den akutte fasen og må prioritere andre saker. Vi fant ingen, og undersøkelser på stedet har heller ikke ført frem. Men vi vil jobbe videre med saken, sier Lyngholm.

- Har dere fått tips om navngitte personer som dere mistenker?

— Nei, ikke så langt. Men det er vi interessert i.