— To psykiatere har gjort en full judisiell observasjon av 34-åringen. De har nå konkludert. Deres vurdering er at 34-åringen var psykotisk på tidspunktet for knivstikkingene, sier politiadvokat Janne R. Heltne.

Hun er påtaleansvarlig for den dramatiske knivstikkersaken i Bergen natt til mandag 5. august i fjor - av vitner beskrevet som et blodig og voldsomt masseslagsmål.

To bulgarske menn, kamerater på 33 og 34 år, ble fraktet til Haukeland med kritiske skader etter knivstikkingen.

34-åringen skal ha blitt truffet av kniven i hjertet.En dørvakt ble også stukket, men hadde en stikksikker vest og slapp fra det uten fysiske skader.

Vakt truffet i vesten

Den hovedmistenkte 34-åringen, som nå er funnet utilregnelig av de rettsoppnevnte sakkyndige, er siktet for to drapsforsøk og ett forsøk på legemsbeskadigelse.

ETTERLYST: Dette etterlysningsbildet ble sendt ut etter trippelknivstikkingen i Veiten i Bergen i august 2013. En 34-åring, som politiet mener er synonym med mannen på bildet, ble senere pågrepet i Oslo.
POLITIET/OVERVÅKINGSKAMERA

Han ble tatt i Oslo natt til lørdag 10. august, blant annet basert på overvåkingsbilder og vitner som hadde sett den mistenkte. 34-åringen nektet skyld og nektet å forklare seg da han i midten av august i fjor ble fremstilt for varetektsfengsling. — Har han erkjent noe senere?

— Det vil jeg ikke kommentere, sier Heltne.

34-åringen fikk tirsdag denne uken forlenget sitt varetektsopphold.

Nesten ferdig etterforsket

Politiet har tidligere sagt at 34-åringen har en forhistorie med psykiatri. 34-åringen har ligget en periode på sykehus i varetektsperioden, men sitter nå i varetekt i vanlig fengsel.

— Etterforskningen er tilnærmet ferdig. Like før helgen sendte jeg saken til statsadvokaten for vurdering, sier Heltne.

Det er statsadvokaten som må ta ut tiltale i så alvorlige saker som dette.

- Hva betyr det for saken at siktede er funnet utilregnelig?

— Det blir likevel en straffesak, hvis statsadvokaten kommer til at det skal tas ut tiltale. Men hvis psykiaternes konklusjon skal legges til grunn, kan han ikke dømmes til fengselsstraff. Det som eventuelt blir aktuelt da, er å be om at siktede overføres til tvungent psykisk helsevern, sier Heltne.

Én medvirkersiktet

Ytterligere to menn i 30-årene er blitt pågrepet i knivstikkingssaken, en nordmann og en utenlandsk mann.

De ble begge siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse. Saken mot den utenlandske mannen er henlagt som intet straffbart forhold.

For nordmannen er siktelsen foreløpig opprettholdt. Men det kan bli endret av statsadvokaten.

— Nå venter jeg på tilbakemelding fra statsadvokatembetet. Jeg regner med de vil konkludere i saken løpet av noen uker, sier Heltne.

34-åringens forsvarer, advokat Trond Karlsen, sier han ikke har noen kommentarer.