1. mai i år ble 56-åringen pågrepet i en kommunal bygård i Michael krohns gate i Bergen, etter at han skal ha gått løs på tre menn med kniv.

De tre satt i en leilighet i bygården og så ishockey på TV, da 56-åringen skal ha stormet rasende inn.

Døde samme dag

En 59-åring ble erklært død samme kveld, angivelig etter stikkskader i halsregionen. De to andre mennene, 50 og 61 år gamle, ble fraktet med knivskader til Haukeland sykehus. Begge slapp fra det med lettere skader.

Etter drapet ble det bestemt at den arresterte 56-åringen skulle gjennom full judisiell observasjon. Det vil si en grundig sjekk gjennomført av to psykiatere.Sist uke fikk politiet psykiaternes rapport.

— Jeg vil ikke gå i detalj om hva psykiaterne skriver. Den overordnede konklusjonen er at de anser den siktede 56-åringen for å være tilregnelig, sier politiadvokat Ørjan Ogne, påtaleansvarlig for saken.

Ogne tar forbehold om at rapporten skal godkjennes av Den rettsmedisinske kommisjon.

1,85 i promille

56-åringen er, i tillegg til drap, også siktet for å ha skadet de to andre mennene i leiligheten med «særlig farlig redskap». Han er i siktelsen også anklaget for enda en legemsbeskadigelse i april i år. Da skal han gjentattet ganger ha slått til en av naboene i hodet med en hard gjenstand.

56-åringen har hatt et kronisk alkoholproblem, og han har tidligere fått behandling mot alvorlig psykisk sykdom.

To timer etter at han ble pågrepet for drapet i mai, hadde han en promille på 1,85.

«Rambo-kniv»

Ifølge den 61 år gamle mannen som ble lettere skadet i knivangrepet, kom 56-åringen stormende inn i leiligheten der de tre kameratene satt og så på ishockeykamp.

Med seg hadde han en kniv, har mannen tidligere sagt til BT.

— Den var svær, og så ut som en Rambo-kniv. Han fikk beskjed om å komme seg ut. Da klikket det for ham.

- Klar før jul

Jostein Alvheim, forsvarer for 56-åringen, sier han foreløpig ikke har noen kommentarer til psykiaterrapporten.

— Foreløpig tar jeg den til etterretning. Om vi skal komme med innvendinger, er noe jeg må få komme tilbake til. Først må jeg gå nøye gjennom premissene for konklusjonen, sier Alvheim.

Politiet tror de blir ferdig med etterforskningen i saken, og kan levere sin innstilling, før jul. Det er Riksadvokaten som avgjør tiltalespørsmålet i drapssaker.

Den siktede 56-åringen skal etter planen få forlenget sin varetekt i løpet av denne uken.

FÅR HJELP: Her fraktes en av de skadede bort av helsepersonell. ARKIVFOTO: ODD NERBØ
ODD NERBØ