Det er ingen enkel jobb for en statsminister å plukke ut de utvalgte, men Erna Solberg har garantert begynt å finsikte kandidatene i egne rekker.

Monica Mæland vil være en av de første Erna Solberg ringer til når regjeringskabalen legges.

— Det kommer til å bli ganske mange hordalendinger i regjeringen. Her er det mange flinke kandidater, sier Erna Solberg til BT, og legger til:

-  Monica Mæland er veldig kvalifisert til å bli statsråd, men som alle andre sammensetninger kan jeg ikke si noe sikkert om det før vi faktisk sitter og ser på mulighetene og hvilke departementer Høyre får.

- Opp til Monica selv

I ti år har hun vært byrådsleder i Bergen. Nå venter større oppgaver i regjeringen, tror både Bergens ordfører og han som er Erna Solbergs andrekandidat på listen i Hordaland.

— Jeg tror det i stor grad er opp til Monica selv om hun vil bli minister, sier Øyvind Halleraker.

Han er Høyres andrekandidat, og vil lede hordalandsbenken på Stortinget så lenge Solberg er statsminister.

En som lenge har forberedt seg på at Mæland vil forlate byen, er ordfører Trude Drevland.

Styringserfaring

— Jeg tar det for gitt at Monica blir statsråd. Det er jeg både kjempelykkelig og kjempetrist for, sier Drevland.

Byrådslederen og den kommende statsministeren har kjent hverandre lenge, og er gode venner.

Mæland har lang erfaring med det Høyre har lite av på riksplan de siste årene: Styring. Mæland er Bergens mest markante politiker og har ledet partilederens hjemby i nøyaktig ti år.

Selv om Høyre rykker inn med en stor stortingsgruppe er det lite statsrådserfaring blant dem. Erna Solberg og Østfolds Ingjerd Schou er de eneste av de nyvalgte stortingspolitikerne fra Høyre som har sittet ved kongens bord.

Mye tyder derfor på at Solberg også vil lete utenfor stortingssalen for å finne kandidatene hun trenger.

- Tenker ikke på det

Mæland selv sier hun ikke tar stilling til eventuelle ministerposter.

— Jeg tenker ingenting om det nå. Det er veldig hyggelig sagt av Erna, men jeg sitter ikke og venter på en telefon. Nå skal Erna bruke noen uker, jeg lever i dag og her og nå. Jeg bruker faktisk ikke en kalori på det nå, det viktigste er å vinne valget. Og så må jeg jo si at jeg har Bergens mest spennende jobb nå da, sier Mæland.

- Er det viktig med en statsminister fra Bergen?

— Erna kjenner Bergen og hun kjenner våre utfordringer. Det betyr mye. Jeg tror det vil bli enklere å argumentere for våre rammebetingelser med henne som statsminister.

- Er det viktig med statsråder fra Bergen?

— Ja, det er klart at statsråder fra Hordaland og Bergen vil ha en basiskunnskap og dermed være tettere på i en del viktige spørsmål, for eksempel E39. Våre utfordringer kan bli tatt mer på alvor, sier Mæland.

- En av våre beste

Mæland er utdannet jurist, og er tippet til å kunne bli enten justisminister eller kommunalminister.

Solberg har tidligere fullrost Mælands jobb i Bergen.

— Hun er en av våre dyktigste. Hun har vist seg som styringsdyktig, og har dyp respekt hos bergenserne, sa Solberg til BA under Høyres landsmøte i 2011.

Mæland ble første gang valgt til byrådsleder i 2003, med gjenvalg i 2007 og 2011. En avgang vil utløse rokkeringer i byrådet i Bergen, som da tidligere byrådsleder Erling Lae (H) i Oslo også gikk av halvveis i forrige periode.