• Det er helt normalt å være seksuelt aktiv før man fyller 16 år, sier seksualforsker Bente Træen.

Hun mener at den seksuelle lavalder med fordel kunne vært senket ett år.

— Jeg tror man overvurderer de negative effektene av å senke lavalderen. Det er ikke slik at det finnes et arsenal av potensielle overgripere som bare sitter og venter på tilgang til lovlige 15-åringer, sier Træen.

Unge jenter med eldre gutter

I gårsdagens BT gikk Arvid Sjødin til kraftig angrep på måten lavalderen blir brukt i norske rettssaler. Den kjente advokaten representerer en 21 år gammel mann som risikerer fengsel for å ha hatt sex med sin fem år yngre kjæreste.

— En lavalder på 16 år er kunstig. Lovgiverne kriminaliserer ungdom som debuterer seksuelt på vakkert og normalt vis, sa Sjødin.

Han får støtte av seksualforsker Træen.

— Når jenter debuterer seksuelt før de er 16 år skjer det som regel med eldre kjærester. Ifølge norsk lov finnes det ganske mange kriminelle i dette landet, sier Træen.

Sytten og synkende

Nær halvparten av alle norske jenter har debutert seksuelt før de fyller sytten. Guttene starter et knapt år senere. En undersøkelse gjort av Statens institutt for folkehelse viser at nesten 20 prosent av all ungdom debuterer seksuelt før de fyller 16 år.

— Men disse tallene forteller bare hvor mange som har gjennomført et samleie. Ungdom er jo seksuelt aktive på andre måter også.

— Hva betyr det?

— Hadde man målt hvor mange som har en eller annen form for sex før de fyller 16 år ville andelen vært langt høyere. Ifølge norsk lov er dette også straffbart, sier Træen.

Debutalderen i Norge har holdt seg relativt stabil de siste 20 årene. Træen regner med at den vil synke noe de neste årene.