Tidligere byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen ber søkerne være tålmodige.

— Dette er ikke snakk om penger. Jeg vil aldri klage på beløpet, sett det gjerne ned med 50.000 eller 100.000. Men la oss få fred før sommeren, sier Skaar til Bergens Tidende.

Mandag begynte utvalget sin gjennomgang av de over 200 sakene. På sakskartet sto ni søknader.

Det er over 190 igjen.

Prosess til juli 2005

— Jeg fikk høre av en saksbehandler at det kan drøye utover i 2005 før de er ferdige. Men vi orker ikke dette. Vi har ikke engang fått noe ordentlig tidsperspektiv å gå ut ifra, mener 53-åringen.

Hun har bak seg over ti års opphold på to barnehjem i Bergen på 50- og 60-tallet, og opplevde systematisk mishandling.

Hun har kontakt med tre andre kvinner som har vært på barnehjem i Bergen, og snakker på vegne av alle fire.

— Nervene våre er ikke så sterke. I denne situasjonen har jeg ikke kontroll med min skjebne, og jeg lever under et vanvittig psykisk press. Det høres kanskje rart ut, men jeg blir deprimert og passiv, sier Skaar.

Hun sier det ikke handler om penger.

— Ingen av oss fortalte våre historier til granskningsutvalget på grunn av penger. Det er kanskje umulig å forstå for dem som ikke har opplevd det: Men, vær så snill. Sett opp farten, vi får ikke fred før sakene er avgjort og ute av verden.

Vil unngå rettssaker

Tidligere byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen ledet den tverrpolitiske samlingen som bestemte seg for å grave opp hele fortiden til barnehjemmene.

— Jeg har stor forståelse for at mange er utålmodige. Men det er kommet mange søknader. Vi fikk nedsatt et erstatningsutvalg, og må finne oss i at de trenger noe tid, sier Strøm-Erichsen.

Hun mener en ansvarlig og rettferdig behandling også er viktig for at søkerne skal kunne legge historiene bak seg.

— Skaar vil gjerne bytte 100.000 kroner av en eventuell erstatning mot en raskere behandling. Er det ikke mulig å gjøre dette enklere?

— Vi har prøvd å finne et system som gir en ensartet behandling. Vi vil unngå at disse prosessene havner i rettsapparatet, sier Strøm-Erichsen, som innstendig ber de tidligere barnehjemsbarna om å være tålmodige.