Torgeir Norling

Gerrys nevø, Joseph Cave, ble også drept i angrepet.

— Her skjedde drapene, sier Rosenio Marasigan Suaverdel, etterforskningsleder ved Sta Elena politidistrikt.

Sammen med to tungt bevæpnede politifolk og stedets politisjef har han fulgt oss til åstedet hvor 34 år gamle Gerry Cave og nevøen Joseph Cave ble skutt og drept.

En av politimennene peker på glasskårene fra bilvinduene som ligger tilbake og vitner om det grusomme som har skjedd.

Åpnet ild foran bilen

Etterforskningslederen forteller at undersøkelsene så langt har avdekket at drapet skjedde ved midnattstider natt til lørdag. Ifølge vitneopplysninger ble Gerrys bil, en svart Honda Civic, forfulgt av en hvit van med fire personer. Noen kilometer etter landsbyen Sta Elena snor veien seg oppover mot en jungelkledd åsside. Det er her vi nå befinner oss. Bremsesporene i asfalten forteller at Caves bil ble avskåret, og tvunget til å stanse. Ifølge etterforskningslederen skjedde følgende:

— Tre menn gikk ut av den hvite vanen. Med 45 kalibers håndvåpen åpnet to av dem ild rett foran Gerrys bil. Tredjemann åpnet samtidig ild fra høyre side. Gerry ble truffet ti ganger i hodet, halsen, brystet og kneet. Nevøen Joseph, ble drept etter å ha blitt skutt fire ganger.

Ingenting tyder på at de to hadde en sjanse til verken å forsvare seg eller flykte fra kuleregnet.

Lommeboken urørt

Politiet fikk først melding om hva som hadde skjedd ved syvtiden neste morgen, da de to ble funnet døde i bilen.

Politisjef Pio V Rafer forteller oss at noe av det mest oppsiktsvekkende med drapene var at gjerningsmennene ikke fjernet noe fra likene.

— To nye mobiltelefoner var fortsatt i bilen. Gerrys lommebok med penger var urørt. Armbåndsur og ringer var heller ikke fjernet, sier han og fortsetter:

— Det betyr at det verken var et vanlig overfall eller et ran. Ofrenes eiendeler var fortsatt på plass, sier han og antyder at det kan ha vært et rent bestillingsdrap.

— Det kan ha vært leiemordere. Etter å ha fulgt dem fra Manila fant de muligheten til å slå til her, sier han.

Han bekrefter at bestillingsdrap skjer forholdsvis ofte på Filippinene.

- Har ingen mistenkte

Politisjefen ønsker ikke på nåværende tidspunkt å trekke noen konklusjoner. Han sier at de ikke har noen mistenkte, og fremholder at den lange tiden det tok før drapene ble oppdaget har gjort etterforskningen vanskelig.

Han legger til at han har satt alle sine etterforskere på saken. Vi unngår å bemerke at de fleste politifolkene vi møtte ved den sparsomt innredede politistasjonen syntes å være langt mer opptatt av TV-skjermen foran dem, som sendte kamper fra den amerikanske basketballigaen.

Fikk utbetalt penger

Politisjefen er klar over at Gerry Cave ventet på et stort forsikringsbeløp for tapet av kona, og sier at han ønsker seg mer informasjon fra de pårørende.

— Gerry Caves slektninger er de rette personene. De kan hjelpe politiet med å oppklare saken, sier han.

Mike Ross, leder for Jebsens Manila-kontor bekrefter at de etterlatte fikk like etter ulykken utbetalt 3000 dollar som forskudd på forsikringsoppgjøret.

— Så vidt jeg vet, gjaldt dette også Gerry Cave, sier Ross til BT.

Enorm sorg

Vi forlater Sta Elena og kjører videre østover. Etter to timer når vi byen Daet. Det var hit Gerry skulle den skjebnesvangre fredagen for å besøke foreldrene og datteren.

Moren Ligaya B. Pandi og stefaren Domingo C Pandi tar imot oss ved St Martha Memorial Homes. Begge er utrøstelige, og også tydelig bitre.

— De skyldige kommer ikke til å gå fri fra dette, fortviler moren, men vil ikke spekulere så mye i hvem som kan ha stått bak.

Stefaren forteller at de foreløpig ikke har hørt noe fra Jebsen-rederiet etter angrepet.

— Vi forventer at Jebsen hjelper familien vår med å finne ut hvem som står bak, og hvorfor, sier han, og forteller at han også håper den norske ambassaden i Manila engasjerer seg i saken.

«Pappa sover»

Stefaren følger oss opp til den gulldekorerte kisten, hvor Gerry ligger død under et glasslokk.

— Synes du han ligner den Gerry du møtte i Manila, spør han meg.

Det er vanskelig å svare.

— Gerry ser ikke ut som før, han har fått så mange sår. Hvorfor måtte de skade ham så voldsomt, sukker stefaren.

Han forteller at av Gerrys barn, er det bare den eldste datteren Mariel som har forstått hva som har skjedd.

«Hvorfor har de tatt deg bort fra meg pappa», har hun spurt.

Yngstedatteren Marjon på tre år forstår fortsatt ikke hva som har skjedd.

«Pappa sover», sier hun.

INGEN MISTENKTE: Politiet har fortsatt ingen mistenkte i drapssaken, og fremholder at den lange tiden det tok før drapene ble oppdaget har gjort etterforskningen vanskelig. <br/>Foto: TORGEIR NORLING
BRUTALT FARVEL: Under glasslokket i den gulldekorerte kisten ligger Gerry Cave som ble likvidert på en biltur med nevøen Joseph sist fredag. For familien ble det et svært brutalt farvel med trebarnspappaen.<br/>Foto: TORGEIR NORLING