Om under en uke starter rettssaken der nærmere 70 beboere i Ladegårdsgaten 64-76 går til sak mot Bergen kommune. De krever 110 millioner kroner i erstatning etter at kommunen bygde en vann— og avløpstunnel under bygårdene i 97/98. De mener denne tunnelen er årsaken til store setningsskader i bygget, som blant annet førte til at 15 leiligheter ble evakuert i fjor sommer.

Virker prisdempende

Nå viser det seg at denne saken også kan få konsekvenser for de som bor i området rundt denne adressen. I alle fall dersom de skal selge boligen.

— Noen potensielle kjøpere vil vurdere det som uaktuelt for dem inntil ansvars- og skadeårsak er avklart. Det vil altså være slik at de som mener at risikoen er svært høy fordi man ligger tett opp mot den berørte bebyggelsen, uavhengig av om det er en rasjonell vurdering, vil avstå fra kjøp. Men det vil også være dem som mener at risikoen er lav, og som dermed ser mulighet til å gjøre et godt kjøp. Denne situasjonen vil da normalt sett virke prisdempende, sier avdelingsleder og jurist i Aktiv Eiendomsmegling i Bergen, Lasse Johannessen.

Følger med på rettssaken

Han sier at enhver usikkerhet knyttet til skader eller potensielle kostnader oppleves normalt som prisdempende. Om det er i Sandviken eller andre steder, er uten betydning.

— Nærhet til adressen vil nok oppleves som en økt risiko, men grunnforholdene kan variere kraftig på liten avstand, slik at det kanskje er en unødvendig bekymring, sier han.

Aktiv Eiendomsmegling har selgere i området rundt Ladegårdsgaten 64-76, som følger med på hva som skjer i forbindelse med rettssaken.

— For dem som skal selge, ser vi at forholdene rundt denne saken er en del av beslutningsgrunnlaget i forhold til om de skal selge eller ikke. Men vi ser ikke noe mønster i at de velger å skynde seg og legge ut eller velger å avvente. Det er også naturlig, i og med at de faktisk ikke er berørt av skaden, sier Johannessen.

Vil være på vakt

Flere eiendomsmeglerfirmaer bt.no har vært i kontakt med, har ikke merket noe til bekymrede selgere eller kjøpere. Men daglig leder i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen, Tom Jørgensen, tror likevel at det som skjer i Ladegårdsgaten opptar mange.

— Vi har ikke merket noe til dette. Vi solgte nettopp en leilighet i Nye Sandviksveien og fikk god pris for denne. Men det er klart det er noen som vil tenke på det, sier Jørgensen.

Daglig leder i DnB NOR Eiendom Bergen, Dag Johnny Johannessen, har selv solgt mye i Sandviken, uten at dette har vært et tema. Men han mener det er mer aktuelt for leiligheter i nærheten.

— Det er jo naturlig å tro at de som er kjent med saken vil spørre om den boligen som ligger i umiddelbar nærhet vil bli berørt av dette. Jeg tror også at de vil være ekstra på vakt, om de eventuelt vil komme opp i en lignende situasjon, sier Johannessen.

Han forteller at de fleste i meglerbransjen er kjent med saken, og at det er viktig at meglere informerer selgere om den.

— Jeg håper inderlig at de i nærområdet ikke blir berørt. Jeg antar også at undersøkelser som er gjort her, er gjort grundig, slik at området rundt er trygt, sier han.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!