Nå er den 62 år gamle faren tiltalt for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge, under særdeles skjerpende omstendigheter.

— Jeg er veldig forbauset over at de kan ta ut en slik tiltale. Jeg kan umulig bli dømt for dette. Da mister jeg all tillit til rettsvesenet. Jeg har ikke sendt min sønn til Halsnøy. Jeg synes det er en tragedie at Hvidevold døde på en slik måte, sier 62-åringen til BT.

- Fikk betalt

Statsadvokaten mener at han betalte sønnen og en kamerat for at de skulle oppsøke Hvidevold og banke ham opp.

— Min sønn hadde snakket om at han ville ned å ta en prat med Hvidevold, men det var aldri snakk om noen konkret dag. Jeg synes det var naturlig at han ville oppsøke ham for å få vite sannheten om hvordan Bente druknet, sier faren.

Bente Bjørgen var samboer med 62-åringen i ti år, før hun traff Hvidevold sommeren 2002. Far og sønn har beskyldt Hvidevold for å ha noe med drukningen å gjøre.

— Bente var som en mor for min sønn helt til hun døde. Han ville ha svar på hva som hadde skjedd, sier 62-åringen.

- Gikk for langt

Hjemme hos Hvidevold oppsto det en krangel.

— Min sønn ble så provosert at han slo. Dessverre gjorde han for mye ut av det, sier faren.

Sønnen (26) er tiltalt for forsettlig drap, under særdeles skjerpende omstendigheter. Han sitter i varetekt i Bergen fengsel.

— Det er en ufattelig tragedie at min sønn er involvert i denne saken. Dette skulle ikke skjedd. Han har aldri vært en voldelig ungdom.

Verken far eller sønn har kontakt med kameraten som var med til Halsnøy 18. oktober i fjor.

Det har kanskje sin naturlige forklaring. Det er 20-åringen som har forklart at 62-åringen sendte han og sønnen for å presse sannheten ut av Hvidevold. Og at de fikk betaling for oppdraget.

— Hvorfor sier han det hvis det ikke stemmer?

— Jeg er bitter for at politiet på Austevoll aldri tok saken om Bente alvorlig. Det er mulig min sønn har snakket med kameraten om dette, men jeg har ikke sendt dem. Jeg ga min sønn penger til husleie og tv, og snakket med ham på telefonen noen ganger den dagen, men ikke om Hvidevold, sier 62-åringen.

Politiet på Austevoll har tidligere uttalt til BT at det ikke er noe mistenkelig bak Bente Bjørgens dødsfall.

Kameraten ikke spart

Politiet har signalisert at kameraten som var med til Halsnøy som sjåfør skulle vises godvilje fordi han la alle kortene på bordet.

I stedet har 20-åringen fått en mer alvorlig tiltale enn forsvarer Odd Drevland hadde ventet. Også han er tiltalt for medvirkning til drap.

— Han synes det var tøft å få beskjed om denne tiltalen. Men jeg tror det er mulighet for frifinnelse for drap, sier Drevland.

Det begrunner han med en såkalt subsidiær post i tiltalen, straffelovens § 242, som omhandler det å forlate noen i hjelpeløs tilstand.

— Når de har satt denne posten subsidiært betyr det at de er usikre på tiltalen, sier Drevland.

20-åringen har vært i arbeid etter drapet, men prøver nå å få seg skoleplass.

Det lyktes ikke BT å få tak i 26-åringens forsvarer, Karen Forbrigd.

IKKE TRODD: - Jeg blir deprimert og oppgitt når jeg tenker på at jeg risikerer å bli dømt for noe jeg ikke har gjort, sier 62-åringen som nå er tiltalt for medvirkning til drapet på Asbjørn Hvidevold. Her sammen med sin forsvarer Nina Monssen.
Bergens Tidende