• Vi må få slutt på den gammeldagse masseutsendelsen av et produkt som de fleste ikke har bruk for lenger.

I neste uker starter utsendelsen av den berømte telefonkatalogen.

Sverre A. Stakkestad i Naturvernforbundetalle er like begeistret for tiltaket.

Naturvernforbundet krever endring i leveringspraksisen og foreslår at Eniro i stedet sender ut et bestillingsskjema som husstander og bedrifter må returnere i posten. Selv om 4 av 10 i undersøkelsen sier at de ikke vil bestille papirkatalog i det hele tatt, bør det også være mulig å bestille papirkataloger på internett.

— Med en slik ordning kan folk bestille den katalogen de bruker. De kan også melde fra om hvor ofte de ønsker ny katalog. Vi antar at for eksempel én katalog annethvert år skulle rekke for de fleste, sier Stakkestad.

Siden Bergens Tidende skrev om uønskede telefonkataloger i fjor sommer, steg antall reservasjoner raskt til rundt 170.000.

Men om systemet virker, er mer usikkert.

— Jeg har lagt inn reservasjoner på jobben min, men vi fikk likevel. Dette illustrerer hele poenget med vår aksjon. De pøser ut tre kataloger til alle husstander. De sier at alle vil ha det, men det forstår ikke vi. Det kan ikke stemme at alle husstander ønsker tre nye kataloger hvert år, sier Stakkestad.

I en pressemelding viser Naturvernforbundet til en undersøkelse Norsk Respons har foretatt i Hordaland.

Denne forteller blant annet at bare en av fire av de spurte brukte papirutgaven av telefonkatalogen sist de trengte å finne et telefonnummer.

— Vi tar ikke hardt i når vi påstår at dagens distribusjon av katalogene er svært lite målrettet. Det er fristende å kalle det steinalderdistribusjon. Det kan sammenliknes med å sende ut magasinet ”Vi over 60” til alle husstander og bedrifter i landet, sier Sverre Andreas Stakkestad i Naturvernforbundet Hordaland.

— Dette er et miljøfiendtlig og til dels meningsløst sløseri med ressurser.

Stakkestad oppfordrer alle som mottar kataloger de har reservert seg mot til å ta kontakt med Naturvernforbundet.

— Jeg har sendt min katalog til markedsdirekøtren i Eniro i posten - uten porto. Jeg oppfordrer alle andre til å gjøre det samme. Det er en klar måte å gi beskjed om at vi ikke ønsker dette svineriet.