Det er Amnesty som har nominert Shorsh for sitt arbeid for sitt arbeid mot tvangsekteskap og æresdrap.

Shorsh var i mange år kjent som en kvinnerettighetsforkjemper, politiker og aktivist. Hun kom til Bergen i 1998, etter å ha flyktet fra irakisk Kurdistan. Her ledet hun blant annet Selvstendig demokratisk kurdisk kvinnegruppe, og var politiske aktiv i SV.

— Shilan gjorde et utrettelig arbeid helt fra hun kom til Norge, for å sette søkelyset på det mørke kapitelet som handler om æresdrap og tvangsekteskap i det kurdiske miljøet. Dette er et alvorlig menneskerettsproblem som rammer kurdiske jenter og kvinner. Samtidig er det så tabubelagt i alt for mange deler av det kurdiske miljøet, sier politisk rådgiver i Amnesty, Beate Ekeløve-Slydal.

Drapstrusler og sjikane

Derfor har Amnesty har nominert Shorsh til Jenteprisen 2013. Prisen går til personer eller organisasjoner i Norge som har gjort en særskilt innsats for å bedre situasjonen for jenter.

Ekeløve-Slydal peker på at Shorsh betalte en høy pris for engasjemenget sitt.

— Det var sterke krefter i det kurdiske miljøet som gjorde livet hennes svært tøft. Hun opplevde sjikane og drapstrusler, og det var perioder der hun var svært redd. Men til tross for at hun visste at truslene ikke bare var tomme ord, lot hun seg aldri skremme til taushet. Hun var overbevist om at tvangsekteskap og æresdrap ikke kunne bekjempes ved å kun snakkes om bak lukkede dører, sier Ekeløve-Slydal.

Omkom i brann

I mai i år omkom Shorsh i en brann i sin egen leilighet i Fyllingsdalen.

Ekeløve-Slydal mener hun likevel bør få tildelt prisen post mortem.

— Det vil være en stor anerkjennelse av arbeidet hun gjorde, og vil understreke viktigheten av at dette arbeidet må videreføres. Det vil også sende et viktig signal til de kreftene som har motarbeidet henne om at selv om Shilan er død, så er ikke saken død, sier Ekeløve-Slydal.

- Verdt mange priser

Kollegene fra SV mener Shorsh er en svært verdig kandidat til Jenteprisen.

— Dette er fantastisk, og helt riktig. Shilan ble bare 39 år, men hun etterlot seg et helt livsverk. Den kampen hun kjempet, med så store personlige omkostnader, skal vi aldri glemme. At Amnesty gjør dette, er veldig viktig, sier Oddny Miljeteig.

Hun mener Shorsh må være en svært sterk kandidat til prisen.

— Det som kjennetegnet Shilan var at hun kjempet kompromissløst for kvinners rettigheter, på tvers av kulturer, land og kontinent. Det er verdt mange priser, sier Miljeteig.

- Synd hun ikke får oppleve det

Også Gina Barstad mener Shorsh fortjener en slik utmerkelse.

— Shilan gjorde i mange år et utrolig viktig arbeid for kvinner, og særlig for minoritetskvinners rettigheter. Det er bare synd at hun ikke får oppleve dette, sier Gina Barstad i SV.

— Jeg vet at Shilan satte stor pris på anerkjennelse av hennes arbeid, og i lys av at hun nå er borte, er det fint at arbeidet ikke blir glemt, sier Barstad.

Jenteprisen blir delt ut av Plan Norge på jentedagen 11. oktober.