Dette er grunnen til at politiet tror drapet på sykepleierstudenten i Førde kan ha vært seksuelt motivert.

Politiet er overbevist om at 41-åringen som er siktet for forsettlig drap, er skyldig. I går ble han varetektsfengslet for fire nye uker av Sunnfjord tingrett.

Politiet bekrefter nå at vedkommende som drepte Slåtten, etter alt å dømme har kvalt henne med sine egne hender. Det samme skjedde med Hedda Karterudseter i Sogndal. Begge de to unge jentene var delvis avkledd da de ble funnet drept.

Slåttens BH var trukket til side, beltespennen var løsnet, og buksen trukket delvis ned. Den siktede 41-åringens DNA-profil ble funnet på brystet og BH-en hennes. Profilen stammer fra overflateceller som finnes i hud, svette og spytt. Politiet vet ennå ikke om 22-åringen ble seksuelt misbrukt.

Kan utvide siktelsen

— Vi venter fremdeles på enkelte prøveresultater fra Rettsmedisinsk institutt. Ut fra hvor DNA-materialet ble funnet, kan det lede tankene hen mot et seksuelt motiv, sier politiadvokat Sissel Kleiven. Hun påpeker at siktelsen er foreløpig, og at den kan bli utvidet.

En av beboerne på Hamretunet har forklart at Slåtten dusjet den morgenen hun ble drept. Politiet mener det utelukker muligheten for at 41-åringens DNA stammer fra tidligere kontakt med Slåtten.

Den siktede stiller seg fortsatt uforstående til at han skal ha noe med drapet å gjøre. Men politiet har kartlagt bevegelsene hans kvelden og natten før drapet, og mener det støtter opp under de tekniske funnene.

Vitner har forklart at mannen var på et vorspiel på hjemstedet lørdag 5. juni. Deretter skal han ha tatt en drosje til Førde og gått på utestedet Riverside.

— Vi merket overhodet ikke noe unormalt med ham, sier en venn av 41-åringen som var til stede på vorspielet.

— Han har oppført seg nøyaktig som før. Han er en veldig rolig type, og har aldri vært voldelig. Alle vennene hans er sikre på at han er uskyldig, sier mannen.

Innehaveren av Riverside har tidligere sagt til BT at han ikke husker å ha sett 41-åringen kvelden før drapet. Men flere vitner har fortalt politiet at de hadde kontakt med ham på utestedet. Senere er det gjort en rekke andre observasjoner av 41-åringen:

n Overvåkingsbilder fra Shell-stasjonen viser at han oppholdt seg der fra klokken 03.04 til 03.53. Han har i politiavhør bekreftet at det er ham som er avbildet.

n Flere vitner som så den såkalte haikeren, mener han liknet på 41-åringen. Forklaringene ble gitt før VG trykket bilde av siktede. Haikeren ba i 6-tiden om skyss til Angedalen.

n Mellom klokken 09.30 og 10.00 fikk 41-åringen haik fra Førde sentrum til hjembygden. Drapet på Anne Slåtten skjedde i Angedalsveien mellom klokken 7 og 07.30.

- For ensidig etterforskning

Etterforskningen vil trolig være avsluttet før jul, og påtalemyndigheten tar sikte på rettssak allerede i slutten av januar. Siktedes forsvarer, advokat Ivar Blikra, kritiserer politiet for å være for ensidig i etterforskningen.

— Jeg merker meg blant annet at politiet ikke lenger synes å være så opptatt av den såkalte hettemannen. Lensmann Fonn har tidligere sagt at vedkommende var så nær åstedet at han «ikke kan ha unngått å se henne». Etter at min klient ble pågrepet, passer ikke lenger observasjonen av hettemannen inn i bildet, og nå er han ikke engang nevnt i saksdokumentene, påpeker Blikra.

Også dommeren advarte politiet i fengslingskjennelsen mot å være for ensidig i etterforskningen:

«I likhet med forsvarer vil imidlertid retten forutsette at påtalemyndigheten frem mot hovedforhandling også foretar etterforskningsskritt som ikke bare er fullstendig ensrettet mot siktede, men forsøker å belyse nærmere øvrige funn på åstedet og vitneuttalelser av betydning (...) Det har tidligere vist seg at en ensrettet etterforskning på bakgrunn av tekniske bevis har fått svært uheldige utfall».