Prisen får Helskog og redaksjonen i reportasjemagasinet «Vårt lille land» for intervjuet med Libe Rieber-Mohn (Ap).

I programmet fortalte Oslos varaordfører om en vanskelig barndom med seksuelle overgrep og skam.

Mot alle odds

— Incest og seksuelle overgrep mot barn skal ikke ties i hjel, men snakkes i hjel, sa Gerhard Helskog i takketalen på trappen til Tinghuset, der han fikk overrakt prisen.

«Løvetannbarn» er et begrep som brukes om barn og unge som klarer seg gjennom oppveksten mot alle odds. De opplever oppvekstforhold med rus, vold, omsorgssvikt og seksuelle overgrep.

Begrepet spiller på løvetannens evne til å sprenge seg gjennom asfalt, og blomstre tross tilsynelatende umulige vekstvilkår.

Det vakte oppsikt og beundring da Oslo-politikeren valgte å fortelle om sin vonde barndom i TV 2 programmet i mars. Hun ble hyllet som modig, både av statsminister Erna Solberg, av hele det politiske miljøet, av hjelpeapparat og av de som er blitt utsatt for incest og annen mishandling som barn.

Rørt over prisen

I takketalen overbrakte Helskog også en hilsen fra Rieber-Mohn:

— Hvis bare et ord fra henne fikk et skambelagt barn til å bryte tausheten om overgrep, var det verdt å fortelle historien offentlig, var budskapet fra Rieber-Mohn, formidlet via Helskog.

Han var tydelig rørt over hederen i Bergen.

— Jeg er ydmyk, takknemlig og svært stolt, sier Helskog etter prisutdelingen.

Hedret formidleren

Juryen valgte å gi løvetannprisen til programskaperen og ikke til Libe Rieber-Mohn.

— Noen ganger må man støtte seg til noen med kraft og evne til å få et budskap ut og frem. Det klarte «Vårt lille land» og Gerhard Helskog med historien om Libe Rieber-Mohn, sier prisutdeler Anna Kathrine Eltvik.

Hun tegner et dystert bilde av situasjonen til norske barn som er utsatt for omsorgssvikt.

— Akkurat nå står det 200 barn i kø for å få hjelp de har krav på. Her i Region Vest, som består av Hordaland og Rogaland, er man i ferd med å kutte 150 stillinger innen barnevern og omsorgssektoren for utsatte barn og unge, sier hun.

Fremdeles plass til innhold

Gerhard Helskog mener de fremdeles er plass til god journalistikk også i fremtidens medielandskap. Siden 2008 har mediehus måtte kutte kraftig i kostnader og antall ansatte.

— Det er fremdeles godt innhold som teller. Det viser også Bergens Tidendes sak om Janne og Ronny, sier Helskog.

BT-saken om de to søsknene, som ble utsatt for grov omsorgssvikt i barndommen, har vunnet en rekke priser for god journalistikk, blant annet den gjeve SKUP-prisen for fremragende og undersøkende journalistikk.

STOLT: - Jeg er ydmyk, takknemlig og svært stolt, sier Gerhard Helskog etter prisutdelingen. - Hvis bare et ord fra henne fikk et skambelagt barn til å bryte tausheten om overgrep, var det verdt å fortelle historien offentlig, var budskapet fra Rieber-Mohn, formidlet via Helskog.
ØRJAN DEISZ