Barnekoret «Koret på sporet» fra Follese synger før åpningen. Men fanfarene er det en kjekk blåserrekke på fire mann som står for. Imens venter ungene tålmodig på å komme inn til herlighetene i den lysegrønne nye bypaviljongen på Torgallmenningen. Den som skal huse pepperkakebyen i årene som kommer.

Ramaskriket som steg opp fra byen mellom de syv fjell da det nesten ikke ble pepperkakeby i fjor, er glemt.

To sakser må til da både paviljongen og pepperkakebyen skal åpnes samtidig. Godt koordinert klipper kulturbyråd Henning Warloe og pepperkakeordfører Gunnar Bakke den røde snoren. Men før køen slipper inn, må pepperkakebakesangen avsynges. Det er publikum i alle aldre helt med på. Og mens slitne menn og kvinner — som har bygget paviljong og gjort ferdig pepperkakeby - drar hjem til sengene sine, inntar de skuelystne arenaen, puljevis etter som de blir sluppet inn.

Sender bilde til pappa

Åse Storgjerde forsøker å holde flokken på tre barn sammen. Hun er kommet helt fra Sogndal for å være med på pepperkakeåpningen. Som innfødt bergenser gjør hun det hvert år. Solveig (11) og tvillingene Kari og Peter (6) fryder seg over bergenstur med pepperkakeåpning og en tur på forestillingen «Putti Plutti Pott» i Grieghallen etterpå.

Det er litt bedre plass rundt bordene siden i fjor. Og enda finere. Det siste mener i hvert fall tante Mariann Leganger som har med seg tantebarna Malin Maria Gudvangen (7 ½) og Oliver Gudvangen (4).

— Det er veldig koselig her, og utrolig flott. Jeg synes det blir finere og finere for hvert år. Bygningene blir større og flottere og flere. Det er helt unikt, sier hun.

Mens hun snakker er Malin Maria opptatt med å ta bilde av Brann stadion med mobilen sin.

— Jeg tar bilde for pappa. Han elsker Brann, sier Malin Maria.

Korengel på pinne

Patrick Hole på fem år kommer krypende ut av en trang åpning. Han er helt med på et lite intervju der han står.

— Hva var det du så der inne i hulen?

— Lys. Og så et tog, svarer Patrick.

— Hva slags tog var det?

— Det tok kjempelang tid før det kom tilbake. Det var et sakte tog, svarer Patrick fornøyd, og blir med mamma videre. De to har ingen hast, forteller de.

(Saken fortsetter under bildet)

Koret på sporet har baket seg selv. Pluss noen til. En hel forsamling korister står på pinne og viser seg frem i fargene oransje og blått som er korfargene deres. Femårige Maj-Linn Hantveit som synger i koret, står og beundrer seg selv som engel på en av pinnene. Ved siden av seg har hun den to år gamle søsteren sin på en annen pinne. Hun har fått masse glasur på magen.

Jens i Bjørndalsskogen

Og jammen har ikke Bjørndalsskogen skole besøk av Jens Stoltenberg. Han står i egen høye person og holder døren til papperkakeskolen åpen. Jens var jo nylig på besøk i virkeligheten, men sannelig er han der ennå.

Søstrene Benedikte og Ida Sofie Holmefjord er litt fortryllet rett og slett. De har sett nesten alt, og synes grotten var et høydepunkt. Og statsråden som ligger og dupper stor og flott med seil av brent sukker og pepperkakestaver i dekket, er også en favoritt.

I ti år har Stine Veland hjulpet til med arrangementet og vært nissekone i pepperkakebyen. Fregnene på nesen er på plass og Stine trives kjempegodt, selv om det er litt kaldt i åpningen på paviljongen. Denne trivelige jobben må hun ha.

— Noen trenger pinnekjøtt til jul, jeg trenger pepperkakebyen, sier Stine.

Hva synes du om årets pepperkakeby? Si din mening her!

Tor Høvik
Tor Høvik