Mange barn og voksne strømmet til Bergen Tekniske Museum i går for å studere veteranbrannbiler, gløtte på andre historiske kjøretøyer og kjøre trikk.

Perle av en brannbil

Den gamle trikkehallen på Møhlenpris er i en sørgelig tilstand. Det er ikke vanskelig å se at vedlikeholdet skranter, med mugg på veggene og lekk tak.

Heldigvis står vanligvis veteranbrannbilene trygt og tørt andre steder. Den flotte samlingen er nylig supplert med enda en perle, og den var med i kortesjen i går: Fra Hovedstasjonen til Møhlenpris.

— Turistene måpte og rev opp fotoapparatene da vi kjørte ut fra stasjonen, forteller Øyvin Konglevoll, som hadde de to barnebarna sine Simon og Lucas med på førersetet.

Inne i Trikkehallen var det mange barn som ville prøvesitte vidunderet fra 1920. For det var åpent hus for alle andre som ville inn på museet, som vanlig er på søndager.

Bilen kommer fra en liten by nord i staten New York. Carthage heter byen. Bilen har navnet American La France. 212.000 kroner har stiftelsen betalt for den. Det vil si, fortsatt mangler de en god del av beløpet, men de jobber med saken. Det gjør også studentene ved NHH.

— Det er mye penger, men likevel verd hver krone, sier Øyvin Konglevoll.

Bilen er kanskje den eneste i sitt slag i Europa. Doningen er utrolig flott med de enorme hjulene. Ser ut akkurat slik en ekte, gammel brannbil skal se ut! Sterk er den også, med en 14,5 liter motor som overfører hestekreftene til drivhjulene med kjede.

De første æresgjestene

I går hentet ildsjelene i Bergen Veteranvognlag 39 barn og voksne på Barneklinikken og kjørte dem til Bergen Tekniske Museum på Møhlenpris.

— Hva kan vi gjøre for å skape litt glede, spurte vi oss. De fant fort svaret: - Vi tar ungene på Barneklinikken med på tur, forteller Per Friksdal.

Noen av barna er mer eller mindre faste pasienter der oppe, mens andre bare er innom for kontroll. Uansett var de alle velkommen.

I går hadde Veteranvognlaget med seg Bergen Brannhistoriske Stiftelse som stilte med bilene sine, mens ildsjelene i foreningen Bergen Elektriske Sporvei kjørte trikken sin, som de pleier om søndagene.

Det var en opplevelse for små og store, og særlig stas å kjøre gjennom byen med brannbil. Det syntes de to guttene vi snakket med i går, Henrik og Håvard.

Bråkte vel mye

Særlig Håvard. Henrik syntes det bråkte litt vel mye, og holdt seg for ørene når brannbilen tutet.

Men det er jo klart, når folk vinker og brannmannen treffer folk han kjenner, må han jo tute litt. Og han kjenner mange.

Henrik er 11 år og elev i femte klasse på Loddefjord skole. Han er avhengig av rullestol, og er på avlastning ved Vestlund i Fyllingsdalen. Der jobber Nina Merete Hopland, og det er hun som har ansvaret for Henrik når han er på besøk. Derfor var hun med Henrik på tur i går.

Det var også kameraten hans Håvard som er 9 år. Han bor på Søvikneset, og reiser hver dag til Aurdalslia skole som ligger to kilometer hjemmefra. Håvard må bruke krykker siden han har den ene foten i gips.

— Eg fikk en stor helle på foten min, forklarer han. Håvard syntes det var veldig gøy å sitte på med den gamle brannbilen, 1958-modell, uten stige på taket.

OI, DET VAR HØYT. Simon og Lucas titter opp for å se hvordan det går med bestefar Øyvin Konglevoll som klatrer i stigebilen.
NY TRADISJON. Bergen Veteranvognlag og Bergen Brannhistoriske Stiftelse inviterte barn fra Barneklinikken ut på tur i går. I døråpningen ser vi Per Friksdal, en av initiativtakerne i Veteranvognlaget.
ARTIG. Håvard og Henrik ble invitert ut på tur i går sammen med mange andre barn. Dette var spennende syntes de to kameratene. Håvard titter spent bort på pappa Kjetil Aarvik.