EIR STEGANE

— Det er fryktelig, fryktelig beklagelig at noen bruker en slik anledning til å skaffe seg egne midler, sier Kari Thorson, leder for Røde Kors sin innsamlingsaksjon for Sørøst-Asias flomofre i Bergen.

Samtidig håper hun at de få tilfellene det er snakk om ikke tar givergleden fra folk.

— Røde Kors har hatt nesten 300 bøsser ute i Bergen siden 27. desember. Vi har samlet inn 1,1 millioner kroner så langt. I tillegg er det 10 andre organisasjoner ute og samler inn. Da er tre stjålne bøsser tross alt ikke så mye, sier Thorson.

To av bøssene som er kommet på avveie er Røde Kors sine.

Tyveriet filmet

Den ene ble stjålet fra Safari-kiosken på Vestkanten onsdag. Politiet har videobilder av tyveriet, og vet hvem som står bak. Bøssen er imidlertid fremdeles på avveie, og tyvene er ennå ikke pågrepet.

Den andre bøssen var kommet i hende på en gammel kjenning av politiet. Han gikk og samlet inn penger på Galleriet torsdag med en bøsse der plomberingen var brutt, og uten noe ID-kort. Han ble raskt stanset av en våken vekter, og er nå politianmeldt for bedrageri.

Den siste bøssen politiet har registrert ble funnet åpnet og forlatt på gaten i Vågsbunnen. Det er ikke mulig for politiet å se på bøssen hvilken organisasjon den representerer.

— Det er selvfølgelig ulovlig både å stjele bøssene, og siden bruke dem til å samle inn penger til seg selv. I tillegg er det selvfølgelig eksepsjonelt umoralsk. Jeg håper virkelig at dette ikke skremmer folk fra å gi, sier politiførstebetjent Siri Doksæter.

Hun har sett tv-bilder av liknende tyveri i Oslo, men sier at dette er de første tilfellene som er registrert i Bergen.

— Det er viktig at de butikkene som har slike bøsser stående passer godt på dem., sier Doksæter.

Ikke første gangen

Det er dessverre ikke første gang noen benytter anledningen og stjeler innsamlingsbøsser.

— Vi har hatt enkelte tilfeller av dette også i andre innsamlingsaksjoner, men det er først nå det har skjedd i forhold til flomofrene, sier Thorson.

Røde Kors kommer til å avslutte sin innsamlingsaksjon gjennom butikker og bedrifter mandag, og de vil ikke ha folk ute i gatene med bøsser i helgen.

— Vi avslutter innsamlingen med bøsser nå, men det er mange av de andre organisasjonene som fortsetter å samle inn, så det vil være bøssebærere i gatene i flere dager ennå. Hvis folk er usikre, må de bare sjekke at innsamlerne har ID-kort og at bøssene er plombert. Det skal de være helt til plomberingen blir brutt i banken, sier Thorson.