Tingrettsdommer Knut Anders Oskarson i Sunnmøre tingrett oppsummerer i en kort setning hva som skjedde på byfjellet Aksla onsdag i forrige uke. I går ble en 23 år gammel mann varetektsfengslet i åtte uker. Han har tilstått å ha voldtatt og drept bergensjenten Anja Weløy Aarseth (21).

Les også: Den drapssiktede manglet to ukers soning.

— Familien føler en sjokkpreget sorg. Først får de vite at hun er savnet. Så blir hun funnet drept. I går kom opplysningene om at hun ble utsatt for et overgrep. Dette er veldig tungt for dem, sa bistandsadvokat Einar Råen etter fengslingsmøtet.

BT møter advokaten et par timer etter at fengslingskjennelsen ble avsagt. Råen representerer Anjas foreldre og kjæresten hennes gjennom flere år.

Møtte hos politiet

Onsdag i forrige uke kom den første uroen, da Anja ikke svarte på telefonen.

— Siden de ikke fikk tak i henne denne kvelden, bestemte de seg neste dag for å melde henne savnet, sier Råen.

Torsdag formiddag møtte foreldrene opp på politistasjonen i Fyllingsdalen. Derfra gikk savnetmeldingen videre til politiet i Ålesund. En større leteaksjon ble umiddelbart iverksatt. Etter hvert satte familien seg på et fly til sunnmørsbyen.— De deltok selv aktivt i søket etter Anja på byfjellet, samtidig som de fikk jevnlige oppdateringer fra politiets pårørendekontakt, sier Råen.

Lørdag ble en kvinne funnet død vel halvannen kilometer fra leteaksjonens hovedkvarter på Aksla stadion.

- Sjokkpreget sorg

Da politiets innsatsleder fikk beskjeden over samband, gikk det ikke mange minuttene før Anjas nærmeste ble orientert.

— Familien fikk rask tilbakemelding fra politiet om at det høyst sannsynlig var Anja som var funnet død. Da gikk de inn i den fasen jeg vil beskrive som en sjokkpreget sorg, sier Råen.

Samtidig ble leteaksjonen brått til en jakt på en ukjent gjerningsmann. Politiet slo tidlig fast at Anja sannsynligvis ble drept.Midt i sorgen sendte familien ut en pressemelding, der de takket alle som var med på letingen.

"Familien ønsker å rette en stor takk til politiet og til alle dere som de siste dagene har vært med på leteaksjonen. Takk til redningsetatene, de frivillige og medstudentene som deltok i letingen. Vi har selv vært ute i terrenget og sett hvordan det ble jobbet", skrev de.

— Fantastisk snill jente

Flere av Anjas nærmeste venninner reiste til Ålesund for å være sammen med familien hennes. En av venninnene hennes fra Fana Gymnas, beskrev 21-åringen slik:

—  Anja var en fantastisk snill og veldig rolig jente. Veldig aktiv innenfor sport, og alltid inkluderende, sa Maren Mikkelsen (20).

På åstedet, bare 700 meter fra huset der drapsmannen har bodd de siste månedene, samlet studenter seg for å legge ned blomster og lys for å hedre Anja. Ved Fagerlia barnehage la noen av vennene hennes igjen et kort med påskriften "Anja! Sov godt engelen vår! Vi er kjempeglad i deg, tenker på deg hele tiden! Du vil bli savnet og aldri glemt!"

Mens drapsmannen fortsatt var på frifot i Ålesund, jobbet over 20 etterforskere intenst i en uke for å løse saken.Onsdag denne uken kom det definitive gjennombruddet. En 23 år gammel mann ble pågrepet og siktet for drap.

Politiet har ennå ikke skaffet seg den fulle og hele oversikt over 23-åringens bevegelser før og etter drapet. De regner det som så å si sikkert at Anja parkerte bilen sin ved barnehagen ca. klokken 18.15.

Takker politiet

Sannsynligvis ble drapet og voldtekten gjennomført uten noen forutgående kontakt mellom siktede og Anja. Detaljene rundt hva som skjedde, er ikke det som står sentralt for familien og kjæresten.

— Savnet etter Anja er så sterkt at det er altoverskyggende akkurat nå. Politiet har ikke klart å etablere noen link mellom Anja og siktede. Mitt inntrykk er at hun var et tilfeldig offer, sier Råen.

I det første avhøret etter pågripelsen, erkjente mannen at han voldtok og kvalte studenten fra Bønes.

— Tragedien fikk en ny dimensjon da han tilsto. Da ble også en annen familie involvert. Mine klienter har sagt at de tenker på denne familien midt i sin egen sorg, sier Råen.

Familien har uttrykt takknemlighet overfor politiet, som de mener har behandlet dem ryddig og profesjonelt.

Anjas kjæreste har vært sammen med familien hennes helt siden hun ble meldt savnet.

— De står hverandre veldig nær, og støtter hverandre i den sorgen de sammen står midt oppe i nå, sier Råen.

Kommende tirsdag blir Anja stedt til hvile i Storetveit kirke. Bisettelsen vil bli en privat seremoni for familie og venner.

FUNNET DØD: Anja Weløy Aarseth (21) ble drept onsdag i forrige uke.
Foto: privat