Det var i september 2011 at en enebolig brant på Os ved 05.30-tiden om morgenen. Mor og barna i huset kom seg ut.

Kort tid etter at de var i sikkerhet, eksploderte flere vinduer i huset.

Deler av eneboligen var totalt utbrent, og skadene ble taksert til flere millioner kroner.

— Det var en svært dramatisk opplevelse for barna, uttalte brannvesenet til BT etter brannen.

Anker dommen

Politiet fattet raskt mistanke om at brannen kunne være påsatt. Kvinnen ble mistenkt, og nå er hun dømt til fengsel i ett år og åtte måneder.

De åtte månedene gjøres betinget hvis dommen blir stående. Hun dømmes også å betale flere forsikringsselskaper nesten 4 millioner kroner i erstatning.

— Min klient er klar på at hun er uskyldig og anker dommen, sier Helge Wesenberg, forsvarer for kvinnen.

Beslagla PC

Tre dager før brannen var det branntilløp i samme bolig, uten at store skader oppsto. Brannvesenet rykket ut etter at den nå dømte kvinnen ringte dem.

Det ble funnet brennbart materiale på kokeplaten som sto på full styrke.

Da politiet startet etterforskningen, fattet de raskt mistanke om at moren hadde satt fyr på boligen. Hun ble siktet kort tid etter brannen.

Da politiet gjennomgikk PC-en hennes, fant de ut at det var søkt på Google med ord som «forsikring+ved+brann» og «brann/hjemmet/komfyr». Etter brannen ble det også søkt på tilsvarende ord. Kvinnen nektet for at hun hadde gjort dette, men ble ikke trodd.

- Fjernet bunaden

Kort tid før brannen økte hun innboforsikringen fra 1 million til 1,3 millioner kroner. Hun har hatt dårlig økonomi i lang tid, og retten mener det var et klart økonomisk motiv for handlingen.

Ifølge dommen tok hun bunaden sin ut fra huset kvelden før det begynte å brenne. Også andre verdigjenstander ble plassert med tanke på at det skulle begynne å brenne, mener retten.

Barna har forklart at de ble vekket av sin mor. Hun hadde klær på seg, mens de forlot huset i nattøy.

«Dette tyder på at brannen ikke har kommet overraskende og uforberedt på tiltalte», heter det i dommen.

Vinduene eksploderte

Kvinnens bil sto utenfor huset, og den begynte også å brenne. Ifølge dommen var en påtent fille stukket ned mot bensintanken.

Ifølge dommen hadde brannen utviklet seg kraftig og fått et stort omfang da kvinnen vekket barna.

«Sekunder etter familien var kommet ut av eneboligen, eksploderte vinduene i stuen av overoppheting. Ved sin handling satt tiltalte utvilsomt barnas liv og helse i stor fare», heter det i dommen.

— Vi fryktet umiddelbart at brannen skulle spre seg, sa operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt til BT branndagen.

Saken er blitt svært gammel, noe som får betydning for straffen. Ifølge dommen har ikke politiet på Os hatt ressurser til å prioritere etterforskningen på grunn av andre alvorlige saker har tatt deres kapasitet.