Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Vi ønsker å teste ut bilen og få filmopptak som kan illustrere en transport.

Jeg er selv ingen smågutt. En relativt røslig og periodevis veltrent kar. Om lag 190 centimeter høy og godt over 0,1 tonn tung.

Denne morgen var jeg ikke så mye mer ustabil enn normalt. Jeg skal illustrere det noe uvanlige, en pasient som motsetter seg transporten.

Umulig å komme løs

De to veltrente ambulansesjåførene har fester grepet på meg og har ingen problemer med å få meg greit inn i bilen.

Vel inne blir jeg festet med belte og påsatt reimer. De er behagelige å ha på, mye bedre enn vanlige håndjern. Noen knapper på reimene gjør det umulig å komme løs.

Om nødvendig kan de spenne fast fotreimer og en fempunkts sikkerhetssele på meg også.

Bamser lettere enn kjappe kvinner

– Vi bruker bare reimer i rundt to prosent av tilfellene, sier sommervikar og sykepleierstudent Christian Førsvoll. Han setter seg bak meg, mens Jarle Johannessen setter seg foran ved døren. De utstråler ro og omtanke.

– Det er de som prøver å hoppe ut av bilen i fart. Derfor sitter vi slik. Det er ofte lettere å ta kontroll på bamser som deg, enn en smidig og kjapp kvinne, forklarer de

Den psykiatriske ambulansen er spesialkonstruert, men fungerer også som vanlig ambulanse. De er alltid tre folk på bilen.

Store og sterke ?

— Er det fordel å være store og sterke?

– Det er nok en fordel å være veltrente når vi jobber her. Bårer skal bæres, og det gir en ro å vite at en kan beherske situasjoner som krever litt styrke, sier Christian.

Selv har han bakgrunn fra mellom annet amerikansk fotball. Så kan kanskje det også være nyttig for noe.

Pål Engeæter
Pål Engesæter