Det er Træet Skolemusikkorps fra nordsiden av Askøy som inntar Fjell ungdomsskoles gymsal på Bildøy. De skal konkurrere mot skolekorps fra Tertnes, Sotra Vest, Kløvheim og Follese.

Men det er ikke bare de fem korpsene i 2. divisjon brass som skal i ilden i løpet av denne travle lørdagen på Sotra. Til sammen 37 korps fra Hordaland med om lag tusen deltakere er meldt på. Det skal konkurreres i brass, janitsjar og generasjonskorps. I de siste spiller voksne og barn sammen

Det kryr over alt på skolen. Ikke minst er de 32 medlemmene av Sotra Musikklag i sving. De arrangerer den årlige begivenheten for imponerende 18. år på rad.

Notene rett vei

En baby tygger fornøyd på Sotrafestivalens gule programhefte mens Sigmund Grovens «Aria» klinger i de nye ørene. Dette er visst gode greier. To jenter reiser seg og spiller duett på flygelhorn og althorn. Den lydhøre salen klapper entusiastisk

— Det gikk fint. Vi spilte verken på feil sted eller feil note. Og dessuten sto notene riktig, ikke opp ned. Det hender det, skjønner du, sier Hege Gulbrandsøy og Lene Breivik etter at Træet er ferdig med sine tilmålte femten minutters opptreden.

— Vi prøver å slå Follese. I fjor kom vi på første plass i vår divisjon på Vårspretten på Askøy, sier Karina Fauskanger og Keth Øvstegård fra samme korps på vei ut av salen.

Dyp konsentrasjon

I korridoren på skolen hører vi lystig messingklang og letter på døren til Kløvheim Skulekorps. Dypt konsentrert ser de ned i notearkene.

— Skal vi prøve nummer 43 og? spør dirigent Knut Harald Rydland. Han har vært korpsets dirigent siden 1987, og vet hvordan han vil ha det.

Det er Kløvheim som skal til pers i salen når Sotra Vest er ferdig. Nå gjelder det å blåse seg varm og finpusse enkelte vanskelige partier.

— Sant vi tør! oppmuntrer dirigenten.

Stor dugnadsånd.

— Kem e' det so har triangel? Ikkje så sterkt. Nett so vidt, poengterer Rydland. Fem på halv to blir de hentet til salen. Det har leder Wenche Mjanger Eide full kontroll på. Kløvheim har vunnet de to siste årene i 3. divisjon. Nå har korpset bestemt seg for å prøve seg i 2. divisjon, forteller hun.

— Kløvheim skolekorps kommer fra en liten bygd på Lindås og rekrutterer fra en liten skole med 50-60 elever. Det er full oppbakking om korpset i bygden, sier Mjanger Eide mens vi kjemper oss over skoleplassen i regnværet.

Det samme sa Træets dirigent, Einar Gjelsvik. - Liten bygd, stor dugnadsånd.

Klokken halv syv benker de seg, alle deltakerne, hjelperne og alle som bare vil høre på. I fjor var det elleve hundre mennesker på festkonserten i Bildøyhallen. Arrangøren tror det blir like mange i år. Og da er det duket for premieutdeling og Sandviken Ungdomskorps.

DUETT: Hege Gulbrandsøy (17) på kornett og Lene Breivik (18) på horn spilte solo i Træets Skolemusikkkorps på Sotrafestivalen. (FOTO: HELGE SUNDE)
2. DIVISJON I ÅR: Fra v. Amalie Øvretveit, Malene Myhreide, og Helene Krossvoll i Kløvheim Skulekorps er snart varme nok til å hive seg ut i konkurransen. (FOTO: HELGE SUNDE)