I 16-tiden søndag ettermiddag måtte avgangshallen ved Bergen lufthavn, Flesland tømmes for folk.

— En passasjer kom seg forbi sikkerhetskontrollen uten å bli kontrollert. Da er det bare én ting å gjøre: Vi må tømme hele terminalen, og gjøre den «ren» igjen, sier lufthavnsjef Dag Jarle Aksnes.

Samtlige passasjerer måtte dermed igjennom sikkerhetskontrollen på nytt.

— De har hevet alle ut av flyplassen. Det er flere tusen. Vi er forbannet, sa en passasjer til bt.no tidligere i dag.

Et barn løp ut igjen

Avinor har undersøkt hva som skjedde. Ifølge sikkerhetssjef Lasse Solberg var det en far og et barn som utløste evakueringen.

— Far og barn har gått igjennom kontrollen. Barnet løp ut igjen, pappen løp etter, og så kom de seg inn igjen ved å gå utenom kontrollen, forteller Solberg.

Dermed hadde de ikke annet valg enn å begynne å tømme terminalen.

— Og så fant vi denne pappaen, men han nektet å fremstille seg for ny kontroll. Hadde han gjort det, kunne vi kanskje sluppet å kjøre alle passasjerene gjennom kontrollen på nytt, sier Solberg.

Mellom 1500 og 2000 passasjerer måtte ut av terminalen og gjennom sikkerhetskontrollen.

— Jeg tror de aller fleste forstår at vi måtte gjøre det. Alle vil jo at vi skal ha en sikker og trygg flyplass.

— Får dette konsekvenser for vedkommende?

— Jeg vet ikke, vi må se nærmere på dette i morgen. Det kunne vært kjekt å ta en prat med denne faren for å få høre hans historie, sier Solberg.

Ifølge sikkerhetssjefen pågikk det hele i et par timer. I 18-tiden skal det ha roet seg på Flesland.

- De har ikke kontroll

Da bt.no snakket med Odd Arne Nilsen tidligere søndag ettermiddag, var det kø i begge trappene opp til sikkerhetskontrollen. Køen strakk seg bakover fra trappene og bort til de automatiske innsjekkingsmaskinene.

— Nå er det fullstendig stopp. Køen beveger seg ikke. Det er noen sikkerhetsvakter her nede som prøver å rope opp dem som skal reise først. Jeg antar at de prøver å prioritere enkelte passasjerer. Men de har ikke kontroll, det er ganske kaotisk, sa Nilsen, som selv ventet på at datteren skulle lande på Flesland.

— Folk er ganske oppgitt. De ser resignerte ut, det er nok det riktige ordet, sa Nilsen.

— Vi bruker internett på mobilen for å holde oss oppdatert, for her sier de ingenting til oss, sa en frustrert reisende bt.no snakket med.

Ifølge Nilsen gikk det beskjed over høyttalerne om at flyene ville vente på alle som hadde sjekket inn. Dette bekrefter sikkerhetssjef Solberg.

— Flyselskapene lovet å holde igjen flyene. Det ble forsinkelser, men jeg håper ikke det var mange mistet flyet sitt, sier han.

- Ikke store forsinkelser

Hendelsen førte til forsinkelser på flere titalls fly. Ifølge Avinor er de fleste flyene fra Flesland mellom en og halvannen time forsinket søndag ettermiddag.

Da bt.no snakket med lufthavnsjef Aksnes hadde han ikke oversikt over hvor mange passasjerer som var berørt av glippen, eller hvor store forsinkelser den ville føre til.

— Det blir nok noen forsinkelser, men ikke store. Vanligvis går dette relativt fort, sa Aksnes.

— Hvordan kommer man seg gjennom sikkerhetskontrollen uten å bli kontrollert?

— Man skal ikke kunne gjøre det. I dette tilfellet tror jeg det var et barn som kom seg igjennom. Det er mange grunner til at slikt kan skje, men det skal ikke skje, sier lufthavnsjefen.

WALTER WEHUS (MMS)
2211-TIPSER